Misc 25/05/2020

Grande-Marlaska fulmina De los Cobos amb un cop d’autoritat

El ministre, que té el cos de la Guàrdia Civil en contra, es va sentir traït pels informes filtrats sobre el 8-M

i
Ernesto Ekaizer
3 min
Diego Pérez de los Cobos, en la seva arribada al Tribunal Suprem

BarcelonaDesprés de la tempesta política provocada pel pacte amb EH Bildu, arriba ara la del coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, cap de la comandància de Madrid i coordinador del fracassat dispositiu per frustrar el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 a Catalunya. El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, el va cessar de manera fulminant per pèrdua de confiança.

El motiu, segons fonts ministerials consultades per l’ARA, és un informe entregat per la unitat judicial de la Guàrdia Civil a Carmen Rodríguez-Medel, la titular del jutjat 51 de Madrid, que investiga un presumpte delicte de prevaricació que podria haver comès el delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, al no prohibir la manifestació del 8 de març en el Dia Internacional de les Dones i altres esdeveniments massius per prevenir la propagació del coronavirus.

Segons aquestes fonts, Grande-Marlaska hauria detectat que les filtracions d’aspectes de l’informe procedien de l’institut armat i hauria reaccionat amb un “cop d’autoritat” davant d’un cos que li és hostil.

Després d’una setmana horribilis per al govern de Pedro Sánchez arran d’un anunci de reforma laboral buit de contingut amb la formació abertzale, arriba una altra polèmica a compte del xoc entre Grande-Marlaska i Pérez de los Cobos.

Precisament ara, quan el govern es disposava a treure partit de l’ingrés mínim vital que serà aprovat aquesta setmana i que 850.000 famílies (gairebé 3 milions de persones) podrien començar a percebre al juny amb retroactivitat a l’1 de maig, segons fonts governamentals.

Els dilluns són dies d’exercicis espirituals per al govern i per al PSOE. El president espanyol, Pedro Sánchez, es reuneix al matí amb un grup de ministres -una cosa així com les matines per seguir amb l’argot espiritual- i amb els membres de l’executiva del seu partit. Ara tot es fa per videoconferència.

El tema del coronel Pérez de los Cobos no va sortir en cap trobada. Tot i que el ministre Grande-Marlaska no és membre del cercle esmentat, en tot cas Sánchez estava, segons fonts governamentals consultades, al corrent de la decisió del ministre de cessar ni més ni menys que, per falta de confiança, Pérez de los Cobos, l’heroi de l’1-O per a la dreta.

I en tots dos cenacles es va fer un balanç de la gestió de l’acord amb EH Bildu i els errors comesos per les presses per garantir la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma.

Després de les dues videoconferències, els dirigents del govern espanyol i del partit es van trobar amb la notícia del cessament de Pérez de los Cobos.

La magistrada Rodríguez-Medel, sobre la base de l’informe de la Guàrdia Civil, ha citat a declarar telemàticament en qualitat d’imputat per un presumpte delicte de prevaricació el delegat del govern a la Comunitat de Madrid, José Manuel Franco, el pròxim 5 de juny. Així mateix, han de prestar declaració en qualitat de testimonis tres funcionaris de la Delegació del govern espanyol i el director de la unitat de Seguretat Ciutadana.

Atacs a Simón

L’informe de la Guàrdia Civil, segons les filtracions, apunta a Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri de Sanitat i cara de la lluita contra el covid-19. Simón, segons els experts de la Guàrdia Civil, hauria disposat des de la primera setmana de març d’informes que advertien dels riscos de grans concentracions. Alguns d’aquests informes van arribar a Espanya des de la Unió Europea, segons sembla haver confirmat la magistrada gràcies a la Guàrdia Civil.

D’acord amb aquestes advertències, Simón -sosté l’inform- i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, van resoldre suspendre un congrés evangèlic mundial, l’Unlimited 2000, que havia de congregar 9.000 persones a la Caja Mágica, a Madrid, els dies 19 i 21 de març. Aquesta suspensió es va anunciar el 7 de març, hores abans de les manifestacions del 8-M en diverses ciutats d’Espanya.

Fernando Simón va assenyalar ahir que no té por que se l’investigui, però va apuntar que si les manifestacions del 8-M han tingut algun efecte sobre la pandèmia “ha sigut marginal”.

De ser processat per tortures a coordinar el dispositiu de l’1-O

Diego Pérez de los Cobos (Iecla, 1964) és fill d’un candidat de Fuerza Nueva a Múrcia a les eleccions del 1977 i germà del que va ser president del TC, Francisco Pérez de los Cobos, conegut pels seus escrits contra els catalans i per haver sigut militant del PP. Com a guàrdia civil, De los Cobos va ser un dels processats el 1992 pel cas de tortures a l’etarra Kepa Urra, però ell va ser absolt. El seu moment de glòria arriba quan és nomenat coordinador del dispositiu policial de l’1-O i arran dels seus enfrontaments amb el major Trapero, contra el qual va declarar en el judici de l’Audiència Nacional.

stats