Política 27/10/2020

L'Estat suprimeix l'obligatorietat del toc de queda a partir del 9 de novembre i el deixa en mans de les comunitats

Sánchez obvia les crítiques de l'oposició i demana al Congrés una pròrroga de l'alarma de sis mesos

Mariona Ferrer I Fornells / Ot Serra
4 min
Situació de plaça de la Catedral quan el toc de queda ja estava en vigor

MadridEl govern espanyol es resisteix a negociar una pròrroga de l'estat d'alarma més curta, tal i com demana la majoria de l'oposició parlamentària, i aquest dimarts el consell de ministres ha aprovat demanar al Congrés una pròrroga de sis mesos, fins el 9 de maig. L'única diferència del decret aprovat respecte l'actual -que va entrar en vigor diumenge- és que a partir del 9 de novembre, quan venci l'estat d'alarma actual, ja no serà obligatori al conjunt de l'estat el confinament nocturn. Cada comunitat podrà decidir si aplica o no el toc de queda, tal i com ja va avançar el govern espanyol el diumenge. La resta del decret es manté exactament igual, segons ha dit la ministra portaveu, María Jesús Montero, i no inclou en cap cas el confinament domiciliari, tal i com reclamen des de la Generalitat.

"A partir del moment de l'aplicació de l'extensió de l'estat d'alarma, quedarà en mans de cada autoritat delegada, és a dir, cada president autonòmic, quines són les limitacions de mobilitat que s'han d'establir a cada comunitat en funció de l'evolució epidemiològica", ha assenyalat Montero durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, que ha tornat a instar el Congrés a avalar la pròrroga perquè és necessari que la ciutadania tingui un "horitzó" clar de les mesures. Ara bé, a partir del novembre cada comunitat podrà tenir unes mesures diferents que s'aniran modulant. Tampoc es dona una certesa clar pel que fa els efectes per a l'hostaleria, a tall d'exemple.

Preguntada sobre si l'estat d'alarma que es portarà al Congrés contempla la possibilitat d'aplicar el confinament domiciliari, Montero ha estat ambigua. Ha assenyalat que el decret està fet justament per evitar el confinament domiciliari, però alhora ha assegurat que les autoritats delegades són els presidents autonòmics i són els que han de prendre decisions que restringeixin drets fonamentals. En aquest sentit, ha apuntat que, de voler-se ampliar aquestes mesures, caldria consensuar-ho al consell interterritorial de Salut, que reuneix el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i els consellers autonòmics. "Cada comunitat no pot ser lliure, no hi ha disset sistemes sanitaris diferents", ha puntualitzat després d'emfatitzar que els governs autonòmics tenien màniga ampla per prendre mesures.

A efectes pràctics, segons apunten fonts de Sanitat, els presidents autonòmics només poden establir límits a les reunions, horaris o confinaments perimetrals, però no poden decretar confinaments domiciliaris sota l'empara de l'estat d'alarma. Per això caldria que s'aprovés un nou estat d'alarma i es tornés a votar al Congrés.

Sánchez no defensarà la pròrroga

Per aquesta mateixa regla de tres, la ministra portaveu ha justificat que Sánchez no defensi dijous la pròrroga de l'estat d'alarma al Congrés. La Moncloa considera que qui ara ha de donar explicacions són els presidents autonòmics i no pas el govern espanyol com en la primera onada. "Entendré que retin comptes davant dels seus respectius parlaments autonòmics perquè hi hagi un control exhaustiu", ha dit sobre les peticions de diferents partits de l'oposició perquè Sánchez s'examini més sovint al Congrés i no ho faci només el ministre de Sanitat, Salvador Illa - el decret contempla que ho farà cada 15 dies però sense votació-. A més, Montero creu que Sánchez ja dona prou explicacions cada dimecres durant la sessió de control al Congrés. El president espanyol té dijous una cimera europea extraordinària per videoconferència i per això Illa el substituirà Illa des de la tribuna del Congrés, ha dit Montero.

De moment la pròrroga de l'estat d'alarma només compta amb el rebuig clar de Vox, però la majoria de partits de l'oposició consideren que sis mesos és massa. Montero, però, ha donat per fet que el govern espanyol té els suports per a la pròrroga. "Si portem el pressupost és perquè entenem que té suport suficient per veure la llum i, si portem el decret d'alarma, és perquè entenem que pot veure la llum", ha dit tot i demanar ser "prudents" perquè d'altres vegades han fallat suports que estaven "compromesos". Però el líder del PP, Pablo Casado, que ja va demanar dilluns una durada màxima de vuit setmanes, avui ha denunciat que "no és admissible" que l'alarma s'estengui tant de temps "sense control judicial ni parlamentari".

Al seu torn, diverses formacions com Esquerra, JxCat, EH Bildu i Més País treballen una esmena perquè l'estat d'alarma no s'allargui sis mesos sense poder fer-ne un control parlamentari durant tot aquest temps, per bé que encara no s'han posat d'acord sobre si s'haurien d'anar votant diferents pròrrogues o bé es conformarien amb compareixences del president espanyol. L'absència de Sánchez al debat d'aquest dijous, coneguda durant el migdia, ha provocat més reaccions i el líder de Més País, Íñigo Errejón, ha advertit que és "inacceptable" que l'executiu pretengui obtenir l'aval per a un mecanisme constitucional "excepcional" durant sis mesos sense la presència del president. A més, Bildu i Més País han posat l'accent que les mesures de restriccions de mobilitat han d'anar acompanyades d'altres de protecció social, com la contractació de rastrejadors, de personal sanitari i el reforç del transport públic.

El sentit de vot de la majoria de les formacions és encara una incògnita, inclòs el del PP, que no ha volgut avançar-lo perquè espera poder negociar amb el govern espanyol la rebaixa de la llargada de l'estat d'alarma. Però des de la Moncloa assegurEl portaveu d'Unides Podem, Pablo Echenique, ha volgut puntualitzar que l'estat d'alarma és l'instrument jurídic que permetrà aplicar mesures de restricció de drets fonamentals, però que no vol dir que s'hagin d'implementar fins el 9 de maig.

Possible divisió a l'espai post-convergent

Qui sí que va anunciar el seu vot positiu a la pròrroga de l'estat d'alarma és el PDECat, fet que obre la porta a una possible divisió a de JxCat. La portaveu al Congrés, Laura Borràs, ha evidenciat diverses discrepàncies en relació amb l'estat d'alarma implementat pel govern espanyol i l'ha qualificat "d'insuficient". Borràs ha indicat que a la reunió del grup exposarà les mancances que avui ha explicat en roda de premsa. Per exemple, que no es parli del teletreball, que no hi hagi ajudes fiscals a les empreses, que no es parli de moratòries en pagaments a la Seguretat Social, d'aturar els desnonaments, entre d'altres.

stats