Política 19/05/2020

El CIS beneeix el gir d'Arrimadas, manté el PSOE i castiga Casado

El 75% opten per aparcar les crítiques a Sánchez, però és previ a les protestes al carrer

Ot Serra
3 min
La líder de Cs, Inés Arrimadas, aquest dimecres al ple del Congrés

MadridCs es considera a si mateix un partit renyit amb les enquestes. A les eleccions del 28 d’abril, els 57 escons van sorprendre perquè els sondejos no els pronosticaven, i durant la campanya del 10 de novembre la direcció taronja no es creia la caiguda que finalment es va complir. Ara, el nou Cs d’Inés Arrimadas veu com l’últim baròmetre del CIS somriu al seu canvi de rumb i li pronostica un augment dels suports fins al 10,5% en estimació de vot, esgarrapant pastís a Vox i el PP. També la nova presidenta de la formació en surt beneficiada i se situa la segona líder política més ben valorada tot i suspendre (4,3), per davant d’un Pablo Casado a la baixa (3,8) i darrere de Pedro Sánchez (4,9). El PSOE, però, es manté estable, i si tornessin a celebrar-se eleccions tindria un 31,1% de suports, com fa un mes, onze punts més que el PP –20,3%–, que retrocedeix gairebé un punt.

L’enquesta es va realitzar entre el 4 i el 13 de maig, de manera que inclou la votació de la quarta pròrroga de l’estat d’alarma que va tirar endavant el dia 6 gràcies a l’acord entre Cs i el govern espanyol. Un pacte que al partit taronja li va costar algunes baixes de figures destacades, com Juan Carlos Girauta i Carina Mejías, però que, segons la demoscòpia, dona rèdits. El 10-N Albert Rivera va obtenir el 6,8% dels vots i el CIS de l’abril ja donava a Cs el 7,6%. La voluntat d’entesa té premi, com a mínim en època de crisi pel coronavirus, en què els espanyols semblen demanar més unitat política i castiguen els partits que s’han instal·lat en l’oposició frontal, especialment el PP i Vox.

Estimació de vot maig 2020, segons el CIS

Els conservadors es mantenen més o menys estables a nivell de suports –a les eleccions van reunir el 20,8% dels vots–, però ni Casado ni el seu discurs tenen una bona acollida entre els ciutadans. Es pot deduir això a partir d’una pregunta que el mateix PP va retreure ahir en comissió al Congrés al president del CIS, José Félix Tezanos, i que és la següent: “Creu que els partits i líders de l’oposició han de col·laborar i donar suport al govern, deixant les seves crítiques o discrepàncies per a un altre moment, o bé han de continuar criticant i oposant-se a l’actual govern en tot el que creguin?”. Un 74,9% dels enquestats totals són partidaris d’aparcar les crítiques, i d’entre els votants del PP, un 45,6%. En canvi, un 44,1% creuen que s’han de mantenir. Cal tenir en compte que aquesta enquesta va acabar pràcticament quan començaven les protestes ciutadanes que es van originar al barri de Salamanca de Madrid, de manera que el context de descontentament que es viu ara no queda reflectit.

Casado, discutit entre els seus

Casado, però, veu també com la seva pròpia figura està discutida. Només un 14,3% dels enquestats confien en el líder de l’oposició, mentre que un 84,2% dels espanyols que han participat al baròmetre asseguren tenir-hi “poca” o “cap” confiança. Durant l’estat d’alarma, Sánchez i el seu govern han criticat durament l’actitud del president del PP, però el CIS indica que entre els seus votants també hi ha una desaprovació significativa: d’un 50%. Pel que fa a puntuacions, l’electorat del PP el situa al 5,9 en un barem de l’1 al 10.

Pel que fa a Vox, un gens menyspreable 40,4% dels seus votants també consideren que cal donar suport a l’executiu –l’extrema dreta va donar suport a la primera pròrroga de l’estat d’alarma però després ja va canviar el sentit de vot–, i un 53,2% aposten per l’oposició. Santiago Abascal, però, té una valoració de 2,6. Vox es veu superat en intenció de vot per Unides Podem, malgrat que el seu líder, Pablo Iglesias, no és el preferit ni entre els seus propis votants per ocupar la presidència del govern espanyol en aquests moments. Un 28,2% el voldrien, però el 43,6%, en plena crisi, prefereixen que ho sigui Sánchez.

Baròmetre CIS maig 2020
stats