Política 10/12/2018

El conveni ferroviari d'Ábalos no satisfà ningú, llevat del PSIB

La inversió anunciada pel ministre de Foment és "insuficient" per a MÉS, Podem i El Pi, mentre que Ciutadans augura que no es complirà

Jaume Ribas
2 min
Armengol i Ábalos, aquest dijous a Madrid.

PalmaEl ministre de Foment, José Luis Ábalos, va prometre aquest divendres en la seva visita a Palma que el govern espanyol aportarà cent milions d’euros en un període de deu anys per cofinançar l’extensió del metro de Palma fins al Parc Bit i l’hospital Son Espases, a més de connectar amb un tramvia el centre de Ciutat i l’aeroport de Son Sant Joan.

Tot i l'anunci, cap partit de l'arc parlamentari, llevat dels socialistes, ha acollit amb l'optimisme que exhibí la presidenta les promeses del ministre. El portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha assegurat aquest dilluns en una roda de premsa que el conveni “és insuficient i deixa de banda infraestructures molt importants com el tren de Llevant”. La inversió de cent milions d’euros anunciada “no arribaria a pagar el 100% de les infraestructures que contempla el conveni, per la qual cosa se'ns torna a deixar en una situació d’injustícia respecte d'altres comunitats”.

Ferrà també s'ha queixat per l’exclusió del tren de Llevant de l'acord i s'ha mostrat "decebut una vegada més, perquè aquesta infraestructura queda al marge dels convenis”. Ferrà ha recordat que mesos enrere es va declarar que aquesta infraestructura era prioritària i ha criticat que s’anunciàs el conveni ferroviari com “una prèvia al REB”.

L'anunci del ministre tampoc satisfà a Podem. La diputada Laura Camargo ha dit que patim “un dèficit claríssim de connexions ferroviàries” i creu que la xifra, els cent milions en deu anys, no bastarà perquè “no només s'ha de millorar i ampliar el que ja existeix, sinó que també cal dur el transport ferroviari a illes a les quals encara no existeix".

Ni socis ni oposició estan satisfets

Les crítiques no només arriben des de l'esquerra, sinó també des de l'oposició. El president del Partit Popular, Biel Company, ha assegurat que "el que va dir el senyor Ábalos i res és el mateix" i que Armengol fa "comèdia a cop de titular per arribar al mes de maig". Per al líder conservador, el que hauria d'haver fet la presidenta és reivindicar el deute de més de 200 milions d'euros que, tal com reconeix una sentència del tribunal suprem, l'Estat té amb les Balears en virtut d'un conveni de carreteres signat l'any 2004 i que l'administració autonòmica encara no ha cobrat, tot i que ja ha fet les inversions.

El president d'El Pi, Jaume Font, ha assegurat que "cent milions d'euros no resolen el problema que tenim. En necessitam de 300 a 400 per acabar amb els problemes de trànsit i de mobilitat que tenim a Palma, però també a Alcúdia, a Artà i a ses Salines”.

A Ciutadans, el que no li quadra és la manca de calendari. “Com pot un ministre prometre això i esperar que el creguem”, s'ha demanat aquest dilluns en una roda de premsa el líder del partit taronja a les Illes Balears, Xavier Pericay. El portaveu ha criticat que Ábalos i Armengol fessin l'anunci “sense cap calendari i amb un compromís sense cap valor” i alerta que al govern espanyol “li poden quedar només dies” al poder.

stats