24/10/2015

Un de cada quatre contractes revisats pel Pla contra la precarietat era irregular

2 min
Francina Armengol i Iago Negueruela defensaren ahir l’efecte dissuasori que també ha tingut el pla de xoc .

PalmaDels 8.008 contractes temporals revisats en el Pla de lluita del Govern contra la precarietat laboral, 1.987 -és a dir, un 25%- estaven en frau de llei. Cosa que significa que un de cada quatre eren irregulars i s’han convertit en indefinits, arran de la inspecció de treball extraordinària que ha impulsat la Conselleria de Treball mitjançant 31 inspectors i subinspectors de fora de les Illes desplaçats durant un període de sis setmanes -entre el 17 d’agost i el 30 de setembre-, en un total de 1.284 actuacions i 1.335 visites a centres de treball de diversos sectors econòmics, 715 en horari nocturn i festiu i 620 en horari diürn laborable.

El Pla contra la precarietat ha revisat també 4.006 contractes a temps parcial, dels quals un 11,4% (457) amagaven jornades superiors que el contractant no declarava. Pel que fa als contractes en negre, la inspecció massiva ha fet també que s’hagin tramitat 106 altes d’afiliació de persones que treballaven en economia submergida.

Tot plegat deixa un balaç de 92 expedients oberts a empreses, sobre els quals hi ha de moment una proposta de sanció que ascendeix als quasi 350.000 euros. El conseller de Treball, Iago Negueruela, no detallà ahir durant la presentació dels resultats els tipus d’empreses i sectors, ja que la tramitació dels procediments sancionadors tarda entre 6 i 9 mesos a resoldre’s.

4.000 beneficiats

El Govern xifra en 4.000 el nombre total de treballadors beneficiats del Pla de lluita contra la precarietat. L’ocupació estable creix a les Balears i la tasca inspectora n’és l’explicació, segons el conseller, ja que “es trenca tota la sèrie històrica. Si es compara amb altres comunitats autònomes, només hi ha aquesta explicació [el pla de lluita] atesa la magnitud de la transformació respecte del 2014”, afirmà Negueruela.

En concret, l’increment dels contractes indefinits i d’ampliacions de jornada ha estat entre juliol i setembre del 44% respecte del mateix període de l’any passat -un 60,5% correspon a transformacions de contractes temporals a indefinits i un 28% a ampliacions de jornada-. Pel que fa a la transformació de contractes temporals a indefinits, entre juliol i setembre del 2014 respecte de l’any anterior la diferència fou del 8,4%.

El Pla ha aconseguit també augmentar un 100% les transformacions dels contractes fixos discontinus a indefinits amb relació a l’estiu del 2014.

Els resultats demostren que “el que denunciàvem era cert i que teníem un mercat laboral molt precari i que era necessari fer una inspecció en aquest sentit, perquè els treballadors també es poguessin beneficiar d’aquest pla”, digué Negueruela durant la presentació dels resultats del pla, una de les primeres mesures que posà en marxa el nou Executiu.

La presidenta Armengol acompanyà el conseller de Treball, ahir de matí, i remarcà que el Pla “ha suposat un esforç sense precedents. Cap administració pública havia mobilitzat a Espanya aquest nombre d’efectius”, digué. Armengol isnsití que “quan s’actua les coses milloren” i titllà el pla de “valent i honest.”

L’estiu que ve, més

Arran d’aquests resultats, Iago Negueruela va avançar també ahir que la Direcció General de Treball fa feina ja en el disseny de la planificació per al 2016, que mantindrà l’objectiu de la lluita contra la precarietat laboral.

Igualment, el conseller informà que també es desplegaran plans especials per tornar a mobilitzar inspectors de Treball de l’Estat perquè s’afegeixin l’estiu que ve als 47 que hi ha fixos a les Illes Balears com s’ha fet enguany.

stats