Política 28/06/2018

Una consultora externa auditarà el deute públic de les Illes Balears

Els partits d'esquerres han impulsat una comissió al Parlament i creuen que hi pot haver una part del total que sigui "il·legítim"

Jaume Ribas
2 min
El perquè del deute de la Generalitat

PalmaLes Illes Balears tenen un deute públic de més de 9.000 milions d'euros. Això suposa una despesa d'uns 1.000 milions cada any als pressuposts de la Comunitat Autònoma, un 20% del total de la despesa pública.

Per motius com aquests, els partits del Pacte varen impulsar una comissió parlamentària per auditar el deute públic de les Balears. Aquest dijous, s'ha arribat a un acord i aquesta comissió ja disposa d'una pla de treball, que han proposat Podem i el PSIB, tot i que MÉS per Mallorca també hi ha votat a favor. La comissió instarà l’Oficina Anticorrupció a contractar una consultora especialitzada en auditories ciutadanes del deute i les polítiques públiques, abans de la finalització de novembre de 2018. Aquesta consultora revisarà la despesa pública i el deute generat durant les tres darreres legislatures.

Es planteja dur a terme una anàlisi de les inversions públiques i del deute, a més d'un estudi del procés d’endeutament, el seu origen, els seus resultats i impactes, amb la finalitat d’establir instruments i polítiques necessaris per garantir un endeutament al servei de la majoria social.

Pel que fa als diferents compareixents, hi participaran, entre altres càrrecs públics relacionats amb pressuposts i tresoreria de la CAIB, especialistes de la UIB; representants de moviments socials com ATTAC i Ecocrida; experts com Eric Toussaint, portaveu de la xarxa internacional del comitè per a l’abolició dels deutes il·legítims, i l’economista i regidor Carlos Sánchez-Mato. Així mateix hi prendran part participants de l’auditoria del deute públic de l’Equador, que intervindran en les comissions per videoconferència. Les reunions de la comissió no permanent de l’auditoria del deute continuaran durant el mes de juliol al Parlament.

La creació d'aquesta comissió era un dels compromisos dels Acords pel Canvi i una de les diputades que més l'ha impulsat, la coportaveu de Podem Laura Camargo, ha afirmat que "és absolutament necessari per qüestió de transparència, de rendició de comptes i de compromís amb la ciutadania, que és el que Podem venim a fer aquí, aclarir com s’ha generat aquest deute i quina part podria ser deute il·legítim".

stats