Política 12/07/2019

Els inscrits de Podem voten si volen investir Sánchez sense coalició

El PSOE insta els liles a reprendre les converses aquest cap de setmana, però no canvia de posició

Ara / Agències
4 min
El president del govern espanyol en funcions i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

MadridLa decisió sobre la investidura ja no és només cosa de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. Podem va decidir ahir obrir als seus inscrits una consulta sobre el sentit del vot del partit, amb dues opcions: fer president Sánchez amb “un acord integral, programàtic i d’equips sense vetos en què les forces de coalició tinguin una representació clarament proporcional als seus vots”, la via Iglesias; o “fer president Sánchez ja sigui mitjançant el vot a favor o l’abstenció” amb la proposta del partit socialista, és a dir, “un govern dissenyat únicament pel PSOE, col·laboració en nivells administratius subordinats al govern i acord programàtic”. Tot plegat, mentre les negociacions entre els dos partits continuen encallades i amb poques possibilitats de desfer el nus, tot i els moviments de dijous dels socialistes obrint-se a ministres de Podem, però vetant-ne Iglesias.

La resposta de les bases del partit lila, per tant, s’ha de decantar entre l’opció del seu secretari general o la del líder del partit que aspira a ser president. Així que bàsicament Iglesias està preguntant als seus inscrits si ha d’entregar les armes i plegar-se a les exigències del potencial soci. La redacció de la pregunta fa pensar que la via Iglesias rebrà l’aval dels seus, tenint en compte sobretot que no hi ha un corrent crític organitzat ni potent que qüestioni les exigències del líder -tot i que algunes organitzacions territorials, com Andalusia, sí que ho fan.

Converses en l’aire

Paral·lelament a aquesta consulta, els dos partits tenen previst continuar les converses per explorar la via oberta per Sánchez dijous a última hora, i que passava per incorporar ministres de Podem, però de perfil tècnic. Iglesias no va rebre amb efusió aquesta opció, que el deixaria fora del consell de ministres. De fet, en una entrevista a TVE va dir ahir que “no és seriós” llançar propostes com aquesta des dels mitjans de comunicació, i no a les taules de negociació. Per això va exigir “respecte” al PSOE i va tornar a demanar fer una negociació “integral”, que inclogui els programes, els equips i els pressupostos. Iglesias també va convidar el PSOE a negociar “sense vetos”, i va afirmar que els seus equips estaven preparats per entaular una negociació a fons des de l’endemà de les eleccions, però a l’altra banda s’han trobat un PSOE dubitatiu entre intentar un acord amb la dreta, que segons ell és una via morta, o abraçar un govern d’esquerres.

Des del govern espanyol, Iglesias va rebre resposta de la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, que va reiterar el que hores abans ja havien dit fonts socialistes: que el president espanyol està valorant “tots els escenaris” per aconseguir una investidura efectiva al juliol. Els membres del PSOE van molt en compte de no sortir de l’argumentari oficial, per no perjudicar els interessos del seu partit en la negociació. Però Calvo va evitar confirmar que aquests escenaris incloguin l’entrada de ministres de Podem, i quin ha de ser el seu perfil, sense descartar tampoc aquesta via. Una altra socialista, la presidenta balear, Francina Armengol, del sector més pròxim a l’entesa amb Podem, va anar més enllà i va dir que no li “faria res” que hi hagués ministres liles a l’executiu.

Calvo també va fer una crida a reunir els equips negociadors el més aviat possible, i va apuntar a la possibilitat que hi hagi trobades aquest cap de setmana. Es reprendrien, així, unes converses que van quedar aturades dimarts, després d’una reunió entre Iglesias i Sánchez al Congrés de Diputats que va acabar com el rosari de l’aurora, amb els dos líders constatant la falta de sintonia i amb els partits acusant-se de mentir i d’airejar detalls de les converses que haurien de ser privats.

Es va referir també a la qüestió la portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, que va demanar a Podem que aixequés les línies vermelles per negociar primer el programa i després les persones. Segons ella, el nom dels ministres sí que importa, però “no ara”, perquè primer cal decidir en quina línia han de treballar aquests ministres. Celaá va fer una crida a “resetejar” les negociacions, en un missatge en la línia del que llança des de dimecres el president espanyol en funcions, que ha demanat en més d’una ocasió tornar a començar perquè els dos partits “no han encarat bé” aquest procés. Com a novetat, el PSOE no va insistir ahir en un dels seus principals arguments per allunyar Podem dels ministeris, que és la qüestió catalana. I això malgrat que feia només 24 hores Sánchez el va dur a l’extrem més elevat fins ara, posant damunt la taula la necessitat que la formació lila avalés el 155 si a Catalunya hi havia una aposta per la unilateralitat.

Tot plegat deixa en l’aire la suma principal de la potencial investidura espanyola, que es començarà a debatre d’aquí a poc més d’una setmana. I encara més la resta de suports que necessiten les dues formacions per completar una majoria suficient. Ahir el president del PP, Pablo Casado, va insistir que li correspon a Sánchez, i “només” a ell, trobar aquesta majoria, i va tornar a descartar que tingués cap intenció de moure un dit per facilitar-li la feina. A més, el va acusar de no fer “res” per trobar la majoria.

stats