Amenaces
Política 05/12/2022

Correus intercepta una carta amb ulls d'animals dirigida al consolat ucraïnès de Barcelona

També se n'havien enviat al consolat de Màlaga i a l'ambaixada de Madrid

ARA
2 min
Agents de la Policia Nacional ahir a prop de l’ambaixada d’Ucraïna a Madrid.

BarcelonaContinua el degoteig de cartes anònimes amb continguts sospitosos, però la novetat aquesta vegada és que aquest dilluns una d'elles tenia Barcelona com a destí. En concret, anava dirigida al consolat d'Ucraïna a la capital catalana i contenia ulls d'animals. Segons fonts policials, la carta d'aquest dilluns no ha arribat a la seva destinació final, ja que abans ha sigut interceptada per Correus. També s'han interceptat dues cartes més amb el mateix contingut dirigides al consolat ucraïnès de Màlaga i l'ambaixada de Madrid. En aquesta última adreça ja en van rebre una divendres amb el mateix contingut. Les mateixes fonts admeten que tots els enviaments estan relacionats.

Les cartes han sigut interceptades pels sistemes de seguretat de Correus i no s'hi han detectat substàncies explosives o deflagrants. Divendres passat, quan l'ambaixada d'Ucraïna va rebre una carta amb un ull d'animal aixafat, Correus va traslladar a la Policia Nacional tots els detalls del sobre, cosa que, segons les mateixes fonts, ha "ajudat les intercepcions" d'aquest dilluns. El sobre que va rebre l'ambaixada ucraïnesa divendres passat tenia unes característiques similars als que van rebre altres ambaixades i consolats en diferents punts d'Europa. Això va portar el govern de Kíiv a denunciar una "campanya d'intimidació" contra aquestes institucions. "Tenim raons per creure que hi ha una campanya d'horror i intimidació ben planificada", va afirmar en un comunicat el ministre d'Exteriors d'Ucraïna, Dmitró Kuleba.

Les sis cartes incendiàries

A banda dels sobres amb ulls d'animals, en l'última setmana també van rebre cartes amenaçadores, en aquest cas amb material deflagrant, el president espanyol, Pedro Sánchez; la ministra de l'Interior, Margarita Robles; una empresa armamentística de Saragossa; la base aèria de Torrejón de Ardoz, i les ambaixades d'Ucraïna i els Estats Units de Madrid. Aquest dissabte va transcendir que les missives havien sortit de la província de Valladolid. La policia va enviar divendres a la tarda un informe al jutjat de guàrdia en què indicava que era probable que l'autoria dels sis paquets tingués el mateix origen i procedència. De moment, però, la policia no ha identificat cap persona com a responsable, però sí que manté que no hi ha una logística sofisticada al darrere que posi en risc els agents encarregats de la seguretat a l'estat espanyol.

El jutge José Luis Calama és l'encarregat de les indagacions. La hipòtesi amb què treballen els investigadors és que totes les cartes tenien relació entre elles i que en cap cas es tracta de fets aïllats. Dels sis sobres incendiaris, només un va deixar un ferit: va ser el que va rebre dimecres l'ambaixada d'Ucraïna a Madrid, que va esclatar en mans d'un funcionari que es va fer ferides lleus a les mans. Deixen a banda, en canvi, el sobre amb ulls d'animal que va rebre l'ambaixada ucraïnesa divendres, perquè provenia de l'estranger.

stats