Política 19/06/2013

La construcció es contraurà un 24% aquest any i no tocarà fons com a mínim fins al 2015

Tot i l'elevat estoc de pisos, el segment residencial serà el primer a recuperar-se, segons Euroconstruct

Dani Sánchez Ugart
2 min

BarcelonaTot i que ja és una ínfima part del que era durant el 'boom' immobiliari, el sector de la construcció espanyol encara és lluny de tocar fons. De fet, aquest any, la producció de la construcció a l'estat espanyol seguirà en caiguda lliure, amb una baixada del 25% dels ingressos respecte a l'any anterior.

Aquest descens és sobre un nivell de producció ja molt baix, que deixen la facturació de les empreses de la construcció de l'Estat molt lluny dels màxims del 2008, com es pot veure en aquest gràfic.

La construcció es contraurà un 24% aquest any i no tocarà fons com a mínim fins al 2015

Tots els subsegments de la construcció cauran, com a mínim fins al 2015, segons l'informe d'Euroconstruct, que preveu que, tot i que hi ha un estoc d'uns 800.000 pisos buits, el primer segment a recuperar-se serà el de les obres residencials, que ja el 2014 tindrà un petit creixement que es consolidarà el 2015.

Segons el director de l'iTec, l'organisme delegat d'Euroconstruct a Catalunya, aquest increment no és "una bona notícia", sinó "una notícia diferent". Això és així perquè, com que el punt de partida es "tan baix", és fàcil que, amb unes poques obres, es puguin aconseguir petits creixements.En concret, el repunt, respon a la construcció addicional a tota Espanya d'uns 15.000 pisos el 2015, quan, en els anys del 'boom', només a Catalunya, se'n feien 100.000.

En el cantó contrari de la balança, el segment que més facturació de la construcció destruirà serà el de l'enginyeria civil, és a dir les obres públiques, molt lligat a la consolidació fiscal que segueix Espanya. Al 2013, aquest segment caurà un 45% interanual, mentre que al 2014 la davallada serà del 20%, segons les previsions de l'informe.

stats