Política 29/12/2013

El govern basc considera "positiu" el pas dels presos bascos, però els demana traduir-ho en "fets"

El portaveu Josu Erkoreka també insta el govern espanyol a modificar la seva política penitenciària per caminar cap al final definitiu del conflicte armat

Europa Press
1 min
El portaveu del govern basc, Josu Erkoreka, aquest diumenge a Bilbao

BilbaoEl portaveu del govern basc, Josu Erkoreka, considera "positiu" i un "avanç" el pronunciament del col·lectiu de presos d'ETA (EPPK), però creu que s'ha de traduir en "fets" i s'han de donar més passos, entreels quals, el desarmament i la dissolució d'ETA. De la mateixa manera ha apel·lat el govern espanyol a "modificar la seva estratègia penitenciària en la mesura que es pugui constatar que allò a què s'ha compromès el col·lectiu de presos es tradueix en fets concrets".

En una compareixença a Bilbao, el portaveu del govern basc s'ha referit al comunicat d'EPPK en què reconeix el patiment i dany multilateral generats "com a conseqüència del conflicte", i es mostren disposats a estudiar la possibilitat que el procés que culmini "amb la tornada a casa" s'efectuï "de manera esglaonada, mitjançant compromisos individuals i en un temps prudencial".

Erkoreka, que ha apel·lat a la prudència a l'hora de valorar el comunicat, creu que és un avanç que els presos assumeixin "la legalitat penitenciària, la reinserció individualitzada" i reconeguin el dany causat, encara que, en aquest cas, considera que aquest reconeixement és "molt limitat i parcial".

En tot cas, creu que aquest col·lectiu ha de traduir "la seva declaració en fets" i dur a terme actuacions concretes que donin credibilitat "al seu compromís" i contribueixin a un "futur en pau". També ha demanat a EPPK que converteixi aquest pas en el "primer d'una sèrie de passos unilaterals", incloent-hi el desarmament i la dissolució d'ETA. "No pot quedar en una declaració aïllada", ha apuntat.

D'altra banda, ha assenyalat que el govern central té una "bona oportunitat" per "prendre'n nota".

stats