Política 14/02/2018

Unanimitat al Parlament balear per eliminar els aforats abans que acabi la legislatura

Tots els grups de la cambra han constituït aquest dimecres una ponència que tramitarà una modificació puntual de l'Estatut proposada per MÉS per Menorca

Jaume Ribas
2 min
Els membres de la Comissió d'Assumptes Institucionals que tramitarà la ponència per reformar l'Estatut i eliminar els aforaments.

Palma"Hi ha el clima de consens necessari per eliminar els aforaments de l'Estatut". Són les declaracions que ha fet el portaveu de MÉS per Menorca, Nel Martí, a la sortida de la reunió amb la resta de grups per aprovar l'eliminació d'aquells articles de l'Estatut que converteixen en aforats els diputats del Parlament i membres del Govern balear.

Aquest dematí s'ha reunit la Comissió d'Assumptes institucionals, que alhora ha constituït una ponència per redactar la modificació de l'Estatut. El 28 de febrer es tornaran a reunir els membres de la ponència, on hi ha tots els grups de l'arc parlamentari. La intenció dels grups parlamentaris és fer una jornada amb l'assessorament d'algun expert convidat al Paralment i, just després, aprovar la ponència i tramitar-la com a proposició de llei. Amb la unanimitat de tots els grups polítics, la llei serà aprovada i enviada al Congrés dels Diputats, que haurà de tramitar-ne l'aprovació com a llei orgànica.

Segons Nel Martí, que va presentar com a portaveu de MÉS per Menorca la Proposició No de Llei (PNL) per constituir aquesta ponència, els tràmits al Parlament balear estaran enllestits abans que acabi la legislatura. Així i tot, la modificació definitiva de l'Estatut, que té rang de llei orgànica en l'ordenament jurídica estatal, s'haurà d'aprovar a les Corts Generals i aquest vistiplau definitiu sí que podria arribar després que es dissolgués la cambra balear abans de les eleccions del 2019.

La PNL aprovada al setembre passat va rebre el vot a favor de tots els grups llevat d'El Pi, que va al·legar un defecte de forma, però es va manifestar a favor del contingut de la proposició. Avui tots els grups han comparegut de manera conjunta i han mostrat el consens entre els grups per enllestir aviat la ponència i poder tramitar-la i enviar-la a Madrid abans que es dissolgui la cambra per a les properes eleccions autonòmiques.

Quins canvis patirà l'Estatut?

La proposta amb què els grups parlamentaris treballen la ponència de modificació de l'Estatut es basa a eliminar una part del redactat de l'article 44.1 de l'Estatut, que permet l'aforament dels diputats, i eliminar completament els articles 56.7 i 57.5, que converteixen en aforats el president o presidenta de la Comunitat i els membres del Consell de Govern.

stats