Política 03/05/2019

La consellera Cladera agraeix als municipis la seva disposició a arribar a consensos

La Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears ha duit a terme la darrera Assemblea General d'aquesta legislatura

Ara Balears
2 min
La consellera Cladera agraeix als municipis la seva disposició a arribar a consensos

PalmaLa consellera d'Hisenda del Govern, Catalina Cladera, ha agraït aquest divendres la tasca del president de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), Joan Carles Verd, per la seva defensa dels interessos dels municipis i la seva disposició a arribar a acords amb el Govern, "una mostra de feina conjunta en favor de l'interès general".

Cladera ha participat en la darrera Assemblea General d'aquesta legislatura de l'entitat i ha destacat en la seva intervenció les passes que s'ha fet per millorar inversions en els municipis a través del nou Règim Especial i l'Impost de Turisme Sostenible. També ha explicat que "mantenim un repte fonamental per als ajuntaments, la flexibilització de la regla de despesa, per no tenir doblers bloquejats al banc malgrat que siguin ajuntaments sanejats". Verd també s'ha mostrat partidari de flexibilitzar aquesta situació.

La consellera ha destacat també la feina conjunta entre Hisenda, els serveis d'emergència de les Illes i la FELIB en suport de les policies locals dels municipis, a través de processos d'oposicions, "com una nova mostra de l'aposta pel municipalisme del Govern".

FELIB, una eina muncipal

Per la seva banda, Verd, ha destacat el treball realitzat per aquesta entitat durant aquesta legislatura, per a "anar més enllà i passar de ser només la veu dels ajuntaments a una eina útil en aquells aspectes on les altres institucions no arriben", informa EFE.

Els principals assoliments de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears destacats pel seu president han estat obrir l'entitat a la societat, donant-la a conèixer, i impulsar-la "com a veu del municipalisme a Balears, amb independència d'altres institucions i interessos partidistes", com la llei Montoro, la regulació d'habitatges turístics o aplicació del fons de l'ecotaxa.

A més, la FELIB s'ha convertit en una entitat de serveis per als ajuntaments, com a central de compres, publicacions, formació de càrrecs polítics i treballadors municipals, Observatori de Polítiques Locals, o assessorament jurídic i tècnic. També ha ressaltat el seu paper a l'hora de recuperar el finançament municipal previ a la crisi econòmica a través del Fons de Cooperació Local.

Un altre dels aspectes destacats ha estat la seva implicació en els debats i temes que preocupen la societat: inundacions del Llevant, consum d'alcohol entre els joves, seguretat ciutadana, civisme, mar blau i estalvio consum d'aigua.

Cal recordar que el Govern balear i la FELIB varen acordar fa unes setmanes els criteris de repartiment del Fons de Cooperació Local, al qual aquest any s'afegiran dos milions d'euros, un 13,8%, fins a arribar gairebé als 16,5 milions. D'aquesta manera, com va explicar la consellera d'Hisenda de l'Executiu, Catalina Cladera, es manté el compromís adquirit pel Govern d'incrementar amb dos milions d'euros aquest fons durant els exercicis del 2018, el 2019 i el 2020.

El repartiment, que va ser aprovat el passat 26 d'abril, concep que cap dels 67 municipis de les Illes percebi menys finançament que l'any anterior. Principalment, s'apliquen criteris de població i de solidaritat per determinar la quantitat que ha de rebre cada municipi.

stats