Política 17/12/2018

El Consell aprova el traspàs de funcions i serveis en matèria de dona i LGTBI

El traspàs de competències ve dotat amb 2.074.294 € de pressupost i una plantilla de 19 persones

Toni Crespí
2 min
El Consell assumirà les competències en matèria de Dona i LGTBI

PalmaEl ple del Consell de Mallorca ha aprovat el traspàs de funcions i serveis en matèria de dona i LGTBI. Serà a partir del pròxim 1 de gener que diversos serveis es traspassaran a la direcció insular d'Igualtat tal com es preveu a l'Estatut d'Autonomia. El traspàs de funcions i serveis ve dotat amb 2.074.294 € de pressupost i una plantilla de 19 persones. També es comptarà amb 390.000 euros durant els pròxims quatre anys provinents del Pacte d'Estat contra la violència de Gènere.

El vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, ha estat l'encarregat de defensar el traspàs durant la sessió plenària d'aquest dilluns. "Hem aconseguit un bon acord per al Consell de Mallorca, i sobretot per a les dones i el col·lectiu LGTBI de la nostra illa, que són qui gaudiran d'una atenció més propera i més adequada a la nostra realitat illenca", ha destacat Jurado.

En matèria de dona, el Consell assumirà la potestat reglamentària, l'atenció directa a les víctimes de violència masclista, la formació no reglada als municipis, l'articulació de convenis amb altres institucions per fixar polítiques comunes i l'accés a la base de dades de víctimes de violència masclista per evitar revictimitzacions.

Quant a les funcions i serveis de les polítiques relacionades amb el col·lectiu LGTBI, Jurado ha explicat que es traspassen les competències de promoció de la participació social d'aquest col·lectiu, les accions de prevenció i foment de la no discriminació, a més de la gestió de conflictes d'actituds fòbiques i l'elaboració de l'avaluació anual dels recursos que té l'illa en matèria de LGTBI.

El traspàs de competències s'ha aprovat amb el vot a favor dels consellers que formen l'equip de govern, l'abstenció del Pi i el PP i el vot en contra de Ciutadans. Aquest darrer partit ha manifestat que l'informe que han dut a terme els tècnics exposa que "el personal i la partida pressupostària destinada per assumir aquestes competències és insuficient per garantir un servei de garanties.

Per la seva banda, Jurado ha declarat que "davant l'amenaça de retrocés de drets de les dones i el col·lectiu LGTBI, aquesta institució avui fa una passa endavant, i es posiciona contra els que defensen suprimir aquests drets."

Tres eixos

El vicepresident també ha volgut explicar que a curt termini el projecte per lluitar contra la violència masclista serà una prioritat, i el centre serà d'un projecte d'impuls de polítiques integrals de gènere, que es basarà en tres eixos: descentralització, apoderament municipal i formació específica i sensibilització.

Descentralització dels serveis a la part forana a través dels cinc espais de dona que s'han anat creant durant aquesta legislatura a Inca, Manacor, Felanitx, sa Pobla i Sóller; l'apoderament municipal en el qual ja es fa feina a través de l'Estratègia Local per la Igualtat, en què s'ofereixen les eines i la coordinació necessària a tots els ajuntaments adscrits (que ja són 46) i la formació específica i sensibilització per unir tots els agents implicats en la lluita i que ja s'ha anat desenvolupant amb campanyes.

stats