Política 11/04/2019

El Consell concedirà la Medalla d'Honor i Gratitud al darrer pres mallorquí viu que Franco obligà a fer carreteres

Gabriel Riera i Sorell, amb 100 anys, va ingressar al primer camp de concentració de l'illa l'any 1936

Kike Oñate
2 min
Gabriel Riera Sorell a l'homenatge del Consell de Mallorca

PalmaEl Consell de Mallorca concedirà la Medalla d'Honor i Gratitud a Gabriel Riera i Sorell (Sant Joan, 1919), el darrer supervivent mallorquí conegut que el desembre de 1936 va ingressar al primer camp de concentració de l'illa, als Banys de Sant Joan de la Font Santa, de Campos. El conseller insular d'Economia i Hisenda, Cosme Bonet, que ha estudiat la història d'aquest camp de treball, ha assegurat que es tracta de "premiar una generació sencera, a tots els que varen patir com Riera". La proposta per atorgar el premi ha estat votada per unanimitat aquest dijous al ple de la institució insular.

Procedent de la presó de Can Mir, Riera arribà al camp de concentració campaner amb devers 300 presos més pel simple fet de ser membre de les Joventuts Socialistes Unificades. Hi va estar entre quatre i cinc mesos construint carreteres. Tot i les llargues jornades de feina de sol a sol, aquest testimoni assegurà a l'ARA Balears que allà no ho passaven "tan malament com a la presó de Can Mir", al camp no els varen maltractar i es podien dutxar amb aigua termal. A més, Riera recordà que en aquell moment faltava menjar tant a dins com a fora del camp de treball. Quan va sortir de la Font Santa, aquest santjoaner començà un periple per diversos camps de la Península, fins que després de passar sis anys com a esclau, ja que feien obra pública sense cobrar res, en sortí d’un que estava ubicat a Còrdova. “Va ser molt de temps, es diuen aviat sis anys; en vaig sortir pesant 40 quilos”, explicà durant la seva intervenció a l'homenatge que el Consell va organitzar. Riera va concloure demanant que “tant de bo no torni a passar res d’això”.

Medalla d'Honor i Gratitud de l'illa de Mallorca

D'altra banda, el Consell també concedirà la mateixa distinció al Telèfon de l'Esperança, l'Associació Amics dels Molins, Rosa Togores Solivellas, Guillem Cifre de Colonya, Margalida Maria Riutort Cloquell i a la Universitat Illes Balears.

stats