Política 05/02/2018

El Consell d’Eivissa estudiarà “la càrrega” que suposen els turistes a l’estiu

El Consell d’Alcaldes ha acordat elaborar un estudi per saber si s’han de posar acotaments a turistes i vehicles durant la temporada turística, també ha acordat un protocol d’actuació conjunta per fer inspeccions contra els pisos turístics

Armando Tur
2 min
Un moment de la roda de premsa posterior al Consell d'Alcaldes

EivissaEl Consell d’Eivissa elaborarà “un estudi de càrrega” de l’illa per tal de disposar de dades fiables sobre l’impacte que els turistes tenen en serveis, infraestructures i, en general, sobre el territori. “El nombre, ara mateix, és bastant insostenible”, ha assegurat el batle de Vila, Rafa Ruiz, en la roda de premsa posterior al Consell d’Alcaldes, en què s’ha acordat aquest document, que ve impulsat per la notícia que el Govern balear prepara una llei especial per a l’illa de Formentera que permetrà limitar els vehicles de lloguer a la menor de les Pitiüses. “Amb independència d'allò que facin altres illes, nosaltres volem tenir la informació més acurada possible de la situació del nostre territori, ha assegurat Ruiz.

Aquest estudi anirà acompanyat d’un nou Protocol d’actuació que implica Consell i ajuntaments per lluitar contra allò que els alcaldes consideren “culpable” de la sensació de saturació a Eivissa: els pisos turístics. Per això, es coordinarà la inspecció turística “per tal d’assegurar que les activitats turístiques es facin de manera ordenada, d’acord amb la legislació”, segons que ha explicat el president del Consell d’Eivissa, Vicent Torres. Aquest protocol preveu que la Policia Local dels municipis pugui iniciar expedients de sanció per lloguer il·legal, i que les possibles infraccions d’ordenances que puguin detectar els inspectors del Consell es facilitin a les policies locals de cada ajuntament. “És un protocol de gran abast que suposarà una feina de coordinació molt intensa entre Consell i ajuntaments”, ha explicat Torres.

D’altra banda, els cinc batles i el president Torres han signat una declaració conjunta per demanar més efectius policials durant la temporada d’estiu. Aquest escrit es farà arribar a la Delegació de l’Estat a Balears “en nom del Consell d’Alcaldes d’Eivissa”.

També s’ha demanat més diners del Consell per als ajuntaments, unes ajudes que segons el batle de Sant Joan, Antoni Marí ‘Carraca’, porten “congelades” des de fa diversos anys malgrat “l’augment del pressupost del Consell”. Així, per una banda, el Consell s’ha compromès a ajudar en el manteniment de les carreteres “supramunicipals”, aquelles que transcorren per més d’un municipi i de les que es fa càrrec diversos ajuntaments. D’altra banda, es farà una convocatòria ordinària d’ajudes per a cooperació municipal, amb una quantitat màxima de 300.000 euros anuals per ajuntament. Els projectes que es presentin hauran de ser actuacions en matèria de mobilitat i millora del medi ambient, com són parades de la xarxa municipal de transports, vials no motoritzats dins l'àmbit urbà, promoció de la mobilitat elèctrica, millores en l'accessibilitat a les platges i supressió de barreres arquitectòniques; i projectes que incideixin directament en el cicle de l'aigua, com l'obtenció de recursos, xarxes i instal·lacions de distribució d'aigua potable a nuclis de població, xarxes i instal·lacions per al tractament d'aigües residuals, etc.

stats