Coronavirus

Vox surt al rescat del govern espanyol i salva la convalidació del decret sobre la gestió dels fons de recuperació

ERC, JxCat, el PDeCat i la CUP votaran en contra de la norma i tampoc hi donaran suport el PP i Ciutadans

2 min
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, i la socialista Adriana Lastra, entrant al ple del Congrés dels Diputats

Si no hi ha sorpreses d'última hora, el Congrés dels Diputats convalidarà aquest dijous a la tarda del decret de gestió dels fons europeus per a la recuperació gràcies a l'abstenció de Vox. El decret quedarà convalidat per pocs vots de diferència atès que ni PP ni Ciutadans hi votaran a favor. Tampoc ERC, JxCat, el PDeCat i la CUP. Durant tot el matí ha estat a sobre de la taula la derogació del decret perquè el PSOE i Unides Podem, els partits del govern espanyol, no tenien prou suports. A última hora i en un gest inèdit, Vox ha anunciat la seva abstenció salvant així el decret. La derogació del decret hauria suposat un cop per a l'executiu de Pedro Sánchez en una qüestió rellevant com són els fons per aixecar l'economia, molt tocada per la pandèmia de coronavirus. Els partits del govern espanyol, el PSOE i Unides Podem, sumaran els suports del PNB, EH Bildu, Més País, CC i el Partit Regionalista Cantàbric. Vox s'hi abstindrà facilitant la convalidació.

En una breu compareixença, la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha agraït -sense fer cap al·lusió directa a Vox- el suport dels partits que permetran la convalidació i ha centrat els seus atacs en el PP. Calvo havia demanat durant la seva intervenció al ple del Congrés la convalidació del decret que agilitza els tràmits burocràtics per sol·licitar les ajudes. "Estem davant el repte més gran que Espanya hagi tingut mai", ha declarat. "Des del primer moment, el govern i la resta d'administracions hem intentat prendre mesures per a protegir el teixit econòmic i social, i intentar que la nostra economia no baixés fins als inferns i que pogués remuntar el més aviat possible", ha afegit Calvo.

Gestió centralitzada

Durant el debat celebrat aquest dijous al matí, ERC, JxCat, el PDeCat i la CUP han anunciat el vot en contra. Consideren que els beneficiats de les ajudes seran principalment les grans empreses i no les petites i mitjanes empreses (pimes) o els autònoms. També critiquen la gestió dels fons des de Madrid. "És un decret escrit per a persones com Flornetino Pérez i no per a autònoms i pimes", ha destacat el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián.

La portaveu de JxCat, Laura Borràs, ha assegurat que la distribució dels fons és “opaca i no competitiva”, la gestió és “extremadament centralitzada”, fet que beneficiarà “les principals empreses de l’Íbex”. “Quan és Madrid qui reparteix, Catalunya acostuma a rebre engrunes”, ha asseverat Borràs. Des del PDeCat, el diputat Ferran Bel també ha criticat el "caràcter centralitzador" de la gestió dels fons que preveu el decret.

Durant la seva intervenció al ple, Mireia Vehí (CUP) també ha acusat l'executiu de Pedro Sánchez de beneficiar "l'oligarquia econòmica i política" perquè es quedin amb els diners "Agbar, Repsol o Iberdrola".

stats