Política 21/10/2021

La condemna a un diputat de Podem obre un xoc entre el Suprem i el Congrés

La mesa de la cambra demana a l'alt tribunal que aclareixi com s'ha d'aplicar la sentència contra Alberto Rodríguez

3 min
El diputat de Podem Alberto Rodríguez al Congrés

MadridLa condemna a 45 dies de presó contra el diputat de Podem Alberto Rodríguez ha obert un xoc entre el Congrés i el Suprem. El parlamentari lila va ser condemnat fa poques setmanes a un mes i quinze dies de presó i inhabilitació per un delicte d'atemptat contra agents de l'autoritat per haver agredit a un policia en una manifestació l'any 2014. La pena era commutable per una multa de 540 euros, que el diputat ja va pagar. ¿Alberto Rodríguez, doncs, ha de perdre l'escó? Els lletrats de la cambra baixa consideren que no, mentre que el president de la sala segona del Suprem, Manuel Marchena, creu que sí. La situació del parlamentari lila ha obert un pols jurídic entre les dues institucions. De moment, i després d'una reunió maratoniana de la mesa aquest migdia, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha decidit tornar a passar la pilota al Tribunal Suprem perquè concreti com s'ha d'executar aquesta sentència.

La polèmica arrenca la setmana passada, quan els lletrats de la cambra baixa van emetre un informe en què defensaven que Rodríguez podia mantenir l'escó. Amb quin argument? Els juristes recordaven que el diputat lila havia substituït la seva pena de presó per una multa i que, per tant, la condemna no havia arribat a "néixer". És a dir, que a la pràctica la pena estava liquidada. Això també valia per a la inhabilitació? Els lletrats defensaven que el fet de commutar-ho per una multa no derivava a una "conseqüència extrapenal que afectés la condició de diputat". En aquest sentit, afegien que no afectava la situació de Rodríguez "la causa d'incompatibilitat sobrevinguda" que preveu la LOREG, ni tampoc els articles del reglament del Congrés (21 i 22) que expliquen quan un diputat perd l'escó. Al cap i a la fi, perdria els dos anys que li queden en el seu càrrec electe per un mes i mig de condemna.

Dimarts, la mesa del Congrés va avalar la posició dels lletrats i va permetre, amb els vots dels representants del PSOE i Unides Podem, que Rodríguez mantingués l'escó. La triple dreta va sortir en tromba a carregar contra aquesta decisió i tant el PP com Ciutadans i Vox van demanar una reconsideració al Congrés, i també van portar la qüestió a la Junta Electoral Central, a la Fiscalia i al Tribunal Suprem. L'endemà que la mesa prengués aquesta decisió, Marchena va enviar un escrit a la presidenta del Congrés per demanar-li que l'informés de la data en què s'executaria la inhabilitació de Rodríguez. A la pràctica, l'ofici de Marchena contradeia i desautoritzava la decisió que havia pres Batet.

La reunió de la mesa

Davant el xoc, Batet ha reunit la mesa aquest dijous en una reunió que ha durat dues hores i mitja. Al sortir, Vox ha assegurat que Meritxell Batet ha promès enviar un escrit al Suprem informant que executaria la sentència. Però la versió de l'extrema dreta l'han desmentit tant els representants de la mesa del PSOE, Unides Podem i també del mateix PP. Tots han coincidit a explicar que Batet, un cop escoltades les posicions de tots, ha demanat un temps per prendre una decisió. El que apunten alguns presents a la reunió és que també hauria expressat que de l'escrit que va enviar el Suprem dimecres se'n podia desprendre la possibilitat que la mesa hauria de retirar-li l'acta de diputat.

Sigui com sigui, poca estona després de la reunió, la presidència de la cambra ha emès un comunicat en què anunciava que demanaria finalment un aclariment al Tribunal Suprem. La situació recorda inevitablement a la que ja es va viure al Congrés amb la suspensió de l'acta de diputat dels presos independentistes. També hi va haver intercanvi d'escrits entre la cambra baixa i el Suprem per aclarir com s'havia de procedir. Finalment, la mesa va suspendre l'escó a Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull arran del seu processament per un delicte de rebel·lió.

"Demanar un aclariment al Suprem és una maniobra de dilació que no podem consentir", ha criticat la vicepresidenta Ana Pastor (PP). Ara bé, els membres del PSOE i d'Unides Podem a la mesa ho posen en dubte. "Si Marchena no és prou clar, no correspon a la mesa privar del càrrec a qualsevol diputat, sigui qui sigui", ha defensat el diputat Gerardo Pisarello. De fet, el partit lila no descarta obrir la via d'Estrasburg si finalment Alberto Rodríguez perd l'escó.

stats