Política 09/05/2019

Acorden les noves concessions d'autobús i el Govern assegura que es posaran en marxa enguany

La mesa de contractació ha triat les tres empreses adjudicatàries per gestionar el transport públic a Mallorca

Kike Oñate
3 min
El Govern vol ajustar l’actual oferta de transport a les necessitats presents de mobilitat de Mallorca

PalmaLa mesa de contractació ha triat aquest dijous les tres empreses que proposarà per adjudicar en 15 dies les noves concessions del transport públic per carretera a Mallorca. A més, el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha assegurat que a final d'aquest 2019 el canvi de model "serà una realitat i estarà en ple funcionament". Transport de les Illes Balears (TIB) s'ha dividit en tres zones: la zona de Ponent per a l'empresa Transabús Balear, la zona Nord per a Martín SA del Grup Ruiz i el Migjorn i el Llevant de Mallorca per a la Unió Temporal d'Empreses (UTE) Caldentey i Sagalés. La concessió és de deu anys, prorrogable a cinc més, i té un pressupost total de 479 milions d'euros. A més, hi varen optar 25 ofertes.

A partir de la firma dels contractes, d'aquí a 15 dies, les empreses tindran sis mesos per posar en marxa l'adquisició de nous vehicles i la construcció de punts de càrrega elèctrics i de gas. A més, abans de la firma, les empreses hauran de completar la documentació i Transabús Balears haurà de fer una justificació per "baixa temerària" per una proposta econòmica anormalment baixa de més d'un 10% respecte de la mitjana.

D'altra banda, Pons ha destacat que les noves concessions permetran a l'Administració pública intervenir per fer els canvis que consideri necessaris. Fins ara, ha recordat el conseller, les empreses que tenien adjudicada una línia també tenien la capacitat per decidir si es podia canviar el funcionament o no. A més, Marc Pons ha explicat que les noves adjudicacions suposen una millora de les condicions que implicaran renovar "quasi tota la flota", de manera que dels 220 autobusos que circularan, 208 (un 94,5%) seran completament nous. "Pràcticament desapareix qualsevol derivat del petroli al transport del TIB", ha dit el conseller, atès que un 93% dels busos seran elèctrics, híbrids o es mouran amb gas natural. Només 15 d'aquests vehicles aniran amb dièsel.

Els busos passaran de recórrer 10 milions de quilòmetres a l'any a Mallorca a 16 milions, i de 360.000 freqüències anuals a 535.000. A més, els horaris seran els mateixos a l'hivern i a l'estiu, i a l'estiu se suplementaran. Els itineraris són més directes, amb estalvi de temps per als usuaris, i el transport amb autobús s'organitza en quatre grans nusos de transport a Palma, Inca, Manacor i Campos, des d'on es distribueixen les connexions. Per garantir la capacitat, la majoria dels autobusos passaran a ser de 15 i 18 metres, quan fins ara eren de 12 o 13 metres.

Altres millores per als usuaris

Les eines informàtiques també seran una novetat, però també hi haurà personal que informarà permanentment durant els canvis d'autobús i línia. Els vehicles tindran també connexió USB per carregar el telèfon mòbil i hi haurà Wi-Fi gratuït. En cas que un autobús estigués complet, hi haurà un sistema d'ajuda per saber en temps real quanta gent hi ha al vehicle i si és necessari complementar la línia saturada. Almenys un 60% dels vehicles tindran una elevació adequada per afavorir les persones amb mobilitat reduïda.

El conseller ha assenyalat que les noves concessions del TIB suposaran "un salt de qualitat i servei", amb un canvi que "no ha estat fàcil des del punt de vista tècnic perquè és un replantejament complet de tots els recorreguts i una anàlisi detallada de les freqüències, la incorporació de la nova tecnologia al model" i qüestions com l'adaptació dels plecs a la nova llei de contractes.

Altrament, el director general de Mobilitat, Jaume Mateu, ha recordat que al marge de les adjudicacions, canviarà també el sistema tarifari a un sistema de "pagament per ús", amb targeta moneder. La intenció és promoure l'ús del transport públic, com fan a Londres, segons ha dit. "A mesura que viatges, et calcula on has entrat i sortit, i et descompta de la teva targeta el que uses, de manera que com més viatges més barat et surt", ha detallat.

stats