Política 01/10/2018

Els CDR de Mallorca commemoren l'1 d'octubre

D'altra banda, a Maó s'han concentrat unes 125 persones davant de la comissaria de la Policia Nacional

Iván Martín / Maria Llull
2 min

Maó / PalmaAproximadament 200 persones, convocades per Arran i els Comitès de Defensa de la República de Mallorca (CDR), s'han concentrat aquest dilluns a les 20 hores a la plaça de Cort per commemorar el primer aniversari de l'1 d'octubre i demanar la independència dels Països Catalans.

Una de les portaveus de les entitats convocants, Ariadna Suárez, ha destacat la importància de “recuperar la sobirania que el poble català va exercir l'1 d'octubre” de fa un any, sobretot en el cas de Mallorca, on “els ciutadans són esclaus del turisme i dels lobbys hotelers i dels cotxes de lloguer, entre d'altres”.

Imatge de la concentració a Palma.

Les consignes dels concentrats han fet referència als presos polítics i als exiliats, amb especial menció al raper mallorquí Valtonyc. 'A Mallorca, autodeterminació. Per la sobirania dels pobles', deia la pancarta principal, acompanyada d'estelades i de llaços grocs.

Durant l'acte també s'ha llegit un manifest, en el qual s'ha recordat que l'1 d'octubre de l'any passat votaren més de dos milions de persones "sota la repressió de l'Estat espanyol". "A Mallorca hi ha una mancança greu de sobirania que afecta el desenvolupament de la vida de les persones", ha llegit Agnès, una altra de les portaveus. El text també ha fet referència a "l'esgotament del model autonòmic". "Les illes entreguen a l'Estat espanyol 1.373 euros més per habitant dels que rebem", s'ha assenyalat. Després de la lectura del manifest i per finalitzar l'acte, els assistents han cantat "L'estaca", "Els segadors" i "La balanguera".

Normalitat a Menorca

Unes 125 persones s'han concentrat avui a la plaça de la Miranda de Maó en la mobilització convocada pels Comitès de la Defensa de la República de Menorca. Els assistents han exhibit símbols independentistes i banderes en les quals es demanava la llibertat dels presos polítics. La concentració s'ha desenvolupat amb absoluta normalitat i ha finalitzat amb la lectura d'un manifest.

Sota el títol "Ni oblit, ni perdó", els manifestants han cridat proclames a favor de la llibertat, la independència de Catalunya i els Països Catalans, així com l'alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats. L'acte s'ha vist alterat per la presència de sis persones que, amb banderes espanyoles i de la formació política Vox, s'han presentat exigint l'empresonament de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Els CDR de Mallorca commemoren l'1 d'octubre

Es dona la circumstància que a l'escenari on s'ha dut la protesta, la plaça de la Miranda de Maó, hi ha la comissaria de la Policia Nacional i la Delegació del govern i, recentment, Vox hi ha obert la seva única seu a Menorca.

stats