Els comuns trenquen les negociacions amb ERC fins que es comprometi a no deixar entrar Junts al govern de Catalunya

L'oposició burxa en la incapacitat de l'independentisme de tirar endavant la investidura

2 min

BarcelonaA menys de quinze dies de la repetició electoral -el termini per la investidura s'acaba el 26 de maig-, les negociacions per fer president Pere Aragonès es complica encara més. La cap de files dels comuns, Jèssica Albiach, ha anunciat aquest matí en la sessió de control al Parlament de Catalunya que trenca les negociacions amb Esquerra fins que els republicans no es comprometin a que JxCat no entrarà al govern català ni ara ni més endavant. "Ha de triar", li ha etzibat Albiach al vicepresident, que ha demanat als comuns que es mantinguin en la negociació per explorar "totes les possibilitats" i evitar eleccions.

Per a Albiach la via adequada per aquesta legislatura és un tripartit d'esquerres amb ERC, els comuns i el PSC. "Ha de decidir si vol ser un president de veritat o tutelat, si vol blindar els serveix públics o que JxCat porti sanitat i educació (...). Ha de decidir si vol o no la taula de diàleg", ha expressat Albiach en el seu diàleg amb Aragonès en el ple.

El vicepresident ha evitat comprometre's a la petició dels comuns, ja que Esquerra manté que vol fer un govern en solitari i deixa oberta la porta a que Junts, la CUP o En Comú Podem hi entrin més endavant durant la legislatura. "L' aritmètica és la que és, a partir d'aquí hem de generar consensos", ha dit l'aspirant a president.

El Parlament celebra aquest dimecres amb la mirada posada al bloqueig que s'ha instal·lat en les negociacions per desencallar la investidura. Al matí, el govern en funcions s'ha sotmès a les preguntes de l'oposició i, a la tarda, el vicepresident, Pere Aragonès, compareixerà davant la cambra per retre comptes de com està gestionant la Generalitat de Catalunya la pandèmia.

Aquest dimecres, amb la mediació de la CUP, el equips negociadors d'ERC i JxCat van tornar a seure en una mateixa taula, però segueixen les dues discrepàncies principals: el paper que ha de tenir en la propera legislatura el Consell per la República i, en segon lloc, si el proper ha de ser un Govern en solitari d'ERC -com volen els republicans-, o un de coalició, com vol JxCat. El bloqueig persisteix i ja només queden 13 dies per arribar a un acord i evitar la repetició d'eleccions.

stats