LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 30/11/2019

Els comuns busquen fer-se un lloc al consell de ministres

Rosa Lluch o Joan Subirats, en les travesses per si opten a dirigir Universitats

Mireia Esteve
2 min
Ada Colau i Jaume Asens en el míting central de la campanya del 10-N.

BarcelonaMentre el PSOE i Unides Podem continuen buscant els suports necessaris perquè la investidura del líder socialista, Pedro Sánchez, tiri endavant, les dues formacions també negocien de manera paral·lela la distribució dels ministeris d’un futur govern de coalició. I en aquest trencaclosques, els comuns volen optar, almenys, a dirigir un ministeri. Ara per ara, la cartera d’Universitats és la que podria liderar el partit d’Ada Colau, però fonts consultades admeten que el repartiment de ministeris encara no és definitiu i tot plegat podria canviar.

En un govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem, la formació lila optaria a tres ministeris, a més de la vicepresidència, que recauria en el líder dels morats, Pablo Iglesias. El 10-N, En Comú Podem va ser l’única formació de les confluències que no va retrocedir en nombre de diputats respecte al 28-A i consideren que això els atorga legitimitat per dirigir un ministeri i, fins i tot, decidir quin. Si finalment aquesta cartera acaba sent la d’Universitats -que podria separar-se de la de Ciència, que ara encapçala Pedro Duque-, el que defensen els comuns és que sigui una persona amb experiència en aquest àmbit qui la dirigeixi. Per això, tots els noms que sonen per a aquesta cartera tenen una vinculació estreta amb el món universitari. El perfil de Rosa Lluch, filla de l’exministre socialista assassinat per ETA Ernest Lluch i professora d’història a la UB, és un dels noms que sonen internament. Al llarg de tota la campanya electoral, els comuns van explotar al màxim el seu perfil per buscar el vot fronterer amb el PSC. I un cop acabada la cursa electoral, la direcció de Catalunya en Comú també li va oferir entrar a l’executiva de la formació, un repte que Lluch va acceptar. Ara bé, segons fonts consultades, a la filla de l’exministre a hores d’ara encara ningú li ha ofert ser ministra, i és una proposta que ni s’ha plantejat ni ho farà fins que tingui una oferta formal sobre la taula.

El perfil de Margarita Arboix

El tinent d’alcalde de Barcelona en Comú i catedràtic, Joan Subirats, també és un dels altres noms que s’han posat sobre la taula. Fonts pròximes al regidor, però, afirmen que tampoc ningú s’ha posat en contacte amb ell i asseguren que ara per ara està “compromès” amb la seva tasca a la capital catalana.

Amb menys força també sona el nom de l’actual rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Margarita Arboix, que dirigeix aquesta universitat des del 2016. Sis anys abans, en l’etapa del govern del socialista de Zapatero, l’actual rectora havia format part del ministeri de Medi Ambient i ocupava una direcció general.

També ha perdut força el nom del portaveu dels comuns, Joan Mena. I sembla que el partit de Colau rivalitzarà amb IU a la recerca del ministeri: Alberto Garzón també s’ha postulat per la tercera cartera, l’única que sembla lliure assumint que Irene Montero i Yolanda Díaz, a més d’Iglesias, semblen fixos.

stats