Política 23/05/2020

El PP, sobre el decret llei de protecció del territori: "És un atac al patrimoni dels pagesos"

El Pi considera que la norma que s'ha d'aprovar és "una rentada de cara del Govern" amb els ecologistes

Ara Balears
3 min
El president del PP balear, Biel Company

PalmaEl president del PP balear, Biel Company, ha afirmat aquest dissabte en un comunicat que el nou decret llei que pretén aprovar el Govern de moratòria de l'activitat urbanística en sòl rústic "és un atac al patrimoni dels pagesos i dels petits propietaris dels pobles, gent senzilla i humil, i farà molt de mal a l'activitat de petites empreses dels pobles, que es dediquen a fer aquestes obres i mantenir-les".

Company ha assenyalat que "és vergonyós que, amb tots els problemes que s'han de resoldre avui dia, amb tantes persones sense feina, milers d'afectats per ERTO, coes per recollir aliments en menjadors socials perquè la gent no arriba a final de mes i els hotels tancats, la prioritat d'Armengol i els seus socis d'esquerres sigui aprovar amb caràcter urgent un decret per vetar l'activitat econòmica en sòl rústic i desclassificar solars que sobre els plànols dels ajuntaments estan definits com a urbans". "Els seus propietaris paguen la seva contribució com a urbans des de fa molts anys", ha afegit.

El líder popular ha destacat que "Armengol va copiar mesures del PP" la setmana passada "en un altre decret per impulsar l'economia". "Només una setmana després, i per acontentar els seus socis de Govern i entitats afins, vol aprovar un altre decret que frenarà molta activitat econòmica en els pobles" i farà que "el primer decret no serveixi de res".

Segons Company, "no es pot legislar en calent, des de la irresponsabilitat i la manca de consens, per acontentar les bases més radicals d'uns o altres socis polítics o organitzacions afins". El president popular ha apuntat que "aquesta manera d'actuar només ens du a la inseguretat jurídica, la desincentivació de la inversió, la paràlisi econòmica i la pèrdua de llocs de feina".

Per acabar, Company ha anunciat que "el PP no donarà suport a aquesta política de la improvisació i la incoherència permanent". "La crisi sanitària no pot servir de coartada per actuar des del despotisme i el sectarisme", ha dit, a més de demanar a la presidenta Armengol que "s'ocupi de facilitar el futur a les persones d'aquesta terra i de no posar més pals a una situació que comença a ser dramàtica per a molts".

El Pi considera el nou decret "una rentada de cara" amb els ecologistes

El secretari general i diputat d'El Pi, Josep Melià, ha criticat que el nou decret "va en contra dels ajuntaments i de moltes famílies que tenen solars afectats per aquests canvis urbanístics". En aquest sentit, Melià ha considerat que "és inadmissible que es vulguin llevar les competències en plantejaments urbanístics als consistoris". Segons el polític regionalista, el Govern "es vol rentar la cara per l'aprovació del decret llei de reactivació econòmica de la setmana passada i tenir content tothom", en referència els grups ecologistes.

D'altra banda, el president de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) i batle de Costitx, Antoni Salas, ha considerat en declaracions a IB3 que la normativa "podria ser un greu problema per a segons quins municipis si s'hagués d'arribar a alguna classe d'indemnització". La televisió autonòmica també ha recollit les crítiques del portaveu de l'Associació de promotors immobiliaris de les Illes Balears, Tolo Mayol, i de la directora general de l'Associació de constructors de les Illes Balears, Sandra Verger. "És un decret que crearà un problema econòmic i una situació impossible per a un habitatge digne i assequible durant els pròxims 8-12 anys", ha manifestat Mayol. Verger ha lamentat que hagi aparegut "un decret sorpresa que no s'ha consensuat i que provocarà l'efecte contrari al de reactivació econòmica de la setmana anterior: destrucció de l'ocupació i de petites empreses de construcció que hi ha en els municipis".

stats