Política 12/11/2018

L'oposició carrega contra els pressupostos del Govern

El líder del PP els qualifica d'il·legals i El Pi i Ciutadans també en presenten una esmena a la totalitat

Ara Balears
3 min
Cladera va presentar els pressupostos fa dues setmanes al Parlament.

PalmaEl president del PP de les Illes Balears, Biel Company, ha acusat aquest dilluns la presidenta del Govern, Francina Armengol, d'intentar aprovar uns pressupostos per a 2019 que "incompleixen la legalitat". "Armengol preveu un dèficit del 0,3% quan la llei en fixa un màxim del 0,1%", ha precisat Company.

El líder balear del PP ha insistit: "Armengol pretén apujar un 8,5% el pressupost de despeses no financeres quan el màxim que permet la legalitat bàsica estatal és d'un 2,7%". "Armengol incompleix la llei, i ho sap" ha afirmat en una roda de premsa al Parlament.

Company considera que, en cas de ser aprovat el projecte de llei dels pressupostos de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a 2019 tornarà a incrementar-se el dèficit, "es preveuen ingressos del tot ficticis".

"És evident que Armengol no pensa continuar governant després de les eleccions, perquè no proposaria aquests pressupostos tan expansius que només fan terra cremada. Esperem que arribarem a temps de frenar la sagnia que se'ns acosta", ha alertat Company.

El PP presentarà una esmena a la totalitat a l'últim projecte de pressupostos de la legislatura, perquè considera que són "els més expansius de tota la democràcia". "Ens retornaran a la desacceleració", ha insistit Company. "Aquest Govern, que més que un govern és un desgovern, és un veritable fiasco i viu de les rendes que li va deixar el PP", ha acusat.

Crítiques d'El Pi

El Pi també presentarà esmena a la totalitat principalment perquè els pressupostos no aposten per la diversificació econòmica de les Illes i no responen als interessos dels ciutadans de les Illes. El seu portaveu Jaume Font ha indicat que, ja que aquests comptes suposen un total de 1.217 milions més que els primers pressuposts d'aquest Govern, s'hauria d'haver reduït el tram d'IRPF que cobra la comunitat, "que és més alt que el de Madrid".

A més, Font ha insistit en diversos punts que considera que els pressupostos no tracten de forma suficient qüestions com la depuració d'aigües i l'habitatge. També ha comentat que la política de comerç tampoc està ben dotada en aquests comptes, igual que el de reconversió turística.

El Pi tampoc accepta que els nous pressupostos mantinguin l'impost de successions i donacions. "Som de l'opinió d'eliminar aquest impost o de reduir-lo a la mínima expressió", ha dit Font.

"Les coses es paguen una vegada, no sempre. Els nostres avis, els nostres pares, nosaltres, els nostres fills... Tots hem de pagar per una mateixa casa que és nostra?", s'ha preguntat el portaveu del Pi.

Un altre dels motius que al·lega el Pi per rebutjar els pressupostos del Govern per 2019 és la "falta d'una aposta clara per millorar el transport públic". "Fa anys que demanam un metro a Son Espases, però sembla que no interessa", ha assenyalat Jaume Font.

"Aquests pressupostos tampoc garanteixen una bona partida econòmica per efectuar una adequada neteja de torrents ni resolen la problemàtica de l'habitatge", ha insistit Font.

La "falta d'una millora en la partida econòmica per ajudar al petit comerç", el "nul suport" a la reconversió de zones turístiques" i la "fal·làcia que suposa dotar amb un 0,35 % del pressupost el capítol de la recerca" són uns altres dels motius que provoquen la negativa del Pi a donar suport als pressupostos.

Ciutadans

Ciutadans presentarà també una esmena a la totalitat dels pressupostos del Govern per a 2019. La formació ha criticat, sobretot, "l'augment de la despesa pública que s'ha de finançar amb imposts, la no eliminació de duplicitats, la irrealitat dels ingressos estimats, la falta de compromís de reducció de deute i les insuficients inversions en el cicle de l'aigua i en les estructures educatives".

stats