Política 25/04/2018

Les comissions tornen al Parlament sis mesos després

El 26 d’octubre es va reunir l’última abans del 155

Mireia Esteve
2 min
El president del Parlament, Roger Torrent, i la resta de membres que formen la mesa i la junta de portaveus durant la reunió de la setmana passada.

Barcelona181 dies després, avui el Parlament tornarà a tenir comissions. La cambra constituirà avui les comissions no legislatives, un pas més per recuperar part de l’activitat parlamentària. L’últim cop que es va reunir una comissió va ser el dia 26 d’octubre, tot just un dia abans que el govern espanyol apliqués l’article 155 amb què Mariano Rajoy va cessar tot el Govern i va dissoldre el Parlament per convocar les eleccions del 21 de desembre. Aquella última comissió d’ara fa mig any va ser la de l’estatut dels diputats.

Precisament, aquesta és una de les set comissions que es constituiran avui després del ple d’aquest matí, que ha de servir per validar els decrets llei de pròrroga pressupostària i de la paga extra dels funcionaris. La constitució de la comissió de l’estatut dels diputats servirà, per exemple, perquè els nous senadors autonòmics de designació parlamentària ja puguin ser nomenats en la pròxima sessió plenària. La resta de comissions no legislatives -són les que ja estan creades pel reglament del Parlament o per llei- que es constituiran avui són la de control de l’actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), la del Síndic de Greuges, la de la Sindicatura de Comptes, la de peticions, la de matèries secretes i reservades i la d’investigació sobre els atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils, que el ple va acordar crear durant la sessió del 5 d’abril. L’alcalde de Ripoll i diputat de JxCat, Jordi Munell, serà qui presidirà aquesta comissió, tal com va avançar ahir l’ACN. El president de la cambra catalana, Roger Torrent, presidirà totes les sessions constitutives d’aquests òrgans, on també s’escolliran els seus presidents i els membres que formaran cada una de les meses. La junta de portaveus de la setmana passada ja va acordar la composició de cada una de les comissions.

Baixa activitat parlamentària

Amb la dissolució del Parlament de l’octubre de l’any passat, l’activitat parlamentària es va aturar totalment, i fins al 17 de gener, quan es va constituir el Parlament, no es va reactivar. Amb tot, bona part dels grups parlamentaris han denunciat que sense president de la Generalitat l’activitat a la cambra és molt limitada, ja que, per exemple, no es poden constituir les comissions legislatives, on s’hi debaten les iniciatives legislatives de la cambra abans d’aprovar-se en ple. De fet, les últimes comissions legislatives que es van reunir van ser al mes de setembre, com les d’ensenyament, interior i agricultura. Set mesos després, encara no se n’ha pogut reunir cap altre i de moment continuaran paralitzades.

stats