ATAC A L’AUTOGOVERN
Política 24/10/2017

La comissió pel diàleg proposa eleccions o reforma

La plataforma rebutja el 155 però avisa els dos governs que cal “cedir” i “abandonar posicions extremes”

Laia Vicens
3 min
Imatge de l’acte Trobem l’entesa a través del diàleg, fet ahir al paranimf de la Universitat de Barcelona.

BarcelonaUnes eleccions que “recuperin la normalitat legal” o una reforma constitucional que reverteixi “les carències del model actual”. Aquestes són les dues propostes que va posar damunt la taula ahir la comissió pel diàleg com a solució al conflicte polític entre Catalunya i l’Estat. Fent gala del nom de la plataforma que agrupa col·legis professionals, entitats i universitats, la comissió va refermar el compromís amb el diàleg i va assegurar que encara hi havia temps per resoldre el plet a través de la negociació política.

En un acte al paranimf de la UB amb la presència del portaveu del Govern, Jordi Turull, el rector de la universitat, Joan Elías, va afirmar que el que pot generar més consens és que el president del Govern, Carles Puigdemont, convoqui nous comicis per evitar l’aplicació del 155. De fet, la comissió pel diàleg va rebutjar taxativament la suspensió de l’autonomia anunciada per Mariano Rajoy i va expressar el “suport absolut” a les institucions catalanes i a la “defensa de l’autogovern”.

“Encara hi som a temps”

Però més enllà d’aquest suport, els membres de la comissió que van intervenir en el debat van llançar un missatge clar tant al Govern com a l’executiu espanyol: per resoldre el conflicte de manera dialogada, van dir, és imprescindible abandonar les “posicions extremes” que suposen tant la declaració unilateral d’independència com el 155. Només així, va dir Elías, es podrà “obrir un camí de futur” i garantir la “pau social” i la convivència a Catalunya. “Esperem que les dues parts cedeixin i sigui possible reconstruir els ponts trencats. Encara hi som a temps”, va concloure el rector.

A l’acte es van escoltar diverses intervencions reclamant generositat a les dues parts. Durant el debat, en què van participar els catedràtics de dret Esther Gimenez-Salinas i Francesc Xavier Moreno, l’exdirector general de la Unesco, Federico Mayor Zaragoza, i la periodista Milagros Pérez Oliva, es va fer una crida a no posar terminis al diàleg i a canviar els interlocutors del conflicte, perquè hi estan massa “implicats emocionalment”. Segons van apuntar, uns nous portaveus podrien aconseguir desescalar la tensió entre Catalunya i l’Estat i aconseguir preservar la cohesió social.

Tots quatre van dir que malgrat que pugui semblar estrany, tenint en compte el clima polític actual, encara hi ha temps per al diàleg. “És una qüestió de voluntat”, va dir Moreno, unes paraules molt semblants a les de Mayor Zaragoza que, com el rector, va afirmar que l’aplicació del 155 s’evitaria reformant la Constitució o convocant noves eleccions. Apel·lant al retorn de Tarradellas, que ahir feia 40 anys que va tornar de l’exili, Mayor Zaragoza va dir que “hi ha impossibles que es poden tornar possibles”, sempre que aquestes converses s’afrontin “sense apriorismes”. Qui també va demanar afrontar la negociació sense condicions prèvies va ser Gimenez-Salinas, que va apuntar altres requisits per dialogar com el temps, la confidencialitat i el respecte.

Pérez Oliva, una de les més aplaudides, va cridar a abandonar les “paraules bèl·liques” i tenir en compte el “principi de realitat”, segons el qual cap de les dues parts té prou força per imposar-se. Tot i això, va admetre que no té gaires motius per ser “optimista” i pensar que la sortida del conflicte serà dialogada.

En acabar, la degana de l’ICAB, Maria Eugènia Gay, també va demanar als governs català i espanyol que “no prenguin decisions unilaterals”. Amb un equilibri calculat i amb crítiques i avisos als dos governs, la comissió pel diàleg seguirà fent crides a la negociació, malgrat que l’escalada de tensió entre els dos governs els compliqui el discurs.

stats