Política 26/10/2020

Sánchez avança que més d'un 50% dels fons europeus seran executats per les comunitats

Anuncia durant la conferència de presidents la creació de convenis marc entre administracions públiques

Mariona Ferrer / Núria Orriols
2 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dilluns a la Conferència de Presidents

Madrid / BarcelonaSota el teló de fons de la recent aplicació de l’estat d’alarma i la presentació ben aviat de l’esborrany de pressupostos, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, reuneix de nou aquest dilluns la conferència de presidents. Però aquest cop l’agenda del dia no mira a la gestió sanitària de la pandèmia, sinó a l’econòmica i, més en concret, els fons europeus de recuperació anticovid. Són un total de 140.000 milions d’euros que durant els pròxims anys permetran finançar una sèrie de projectes destinats a mitigar la crisi generada pel coronavirus. La reunió, que torna a ser telemàtica -l’última va ser a la Rioja i no va assistir-hi cap representant de la Generalitat-, té una convidada especial: la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Sánchez l’ha convidat per debatre amb les comunitats un assumpte més que complex: el repartiment d’aquests fons.

Només començar la reunió, Sánchez ha anunciat a les comunitats que, segons els càlculs de l'executiu, més del 50% dels projectes que contempla el fons de recuperació europeu els executaran directament les comunitats, segons han informat fonts de la Moncloa. A banda, ha recordat que l'esborrany de pressupostos generals de l'Estat pel 2021, que Sánchez presentarà demà juntament amb el líder d'Unides Podem i vicepresident segon del govern espanyol, Pedro Sánchez, inclourà un avançament de 27.000 milions d'euros a càrrec dels fons europeus. El govern espanyol ha apuntat que les comunitats tenen competències en matèries clau com ara habitatge o educació i que formen part dels eixos del pla de reformes. Per poder tirar endavant aquesta estimació, el govern ha anunciat la creació de convenis marc entre administracions públiques.

72.000 milions a fons perdut

En la pràctica, dels 140.000 milions que hi ha sobre la taula Espanya està en disposició de moment de demanar-ne només el 72.000 a fons perdut, que s’han d’executar a través de transferències entre el 2021 i el 2023. Andalusia ja ha avançat que demanarà un terç d’aquests diners: 23.000 milions d’euros, sense parlar dels projectes a què els vol destinar. Fa setmanes que els experts avisen del que pot ser el problema més gran per als fons europeus: que probablement hi haurà més diners que no pas projectes a causa de les traves burocràtiques que solen comportar quan es tracta de sol·licitar els diners.

stats