Política 16/09/2019

La col·lecció de carbasses de Ciutadans a Sánchez

Del ‘mai’ han passat al ‘potser’, com van fer amb Rajoy

Aleix Moldes
3 min
El president de Cs, Albert Rivera, al mig, arribant a la reunió que va mantenir ahir al Congrés amb el líder del PP, Pablo Casado.

BarcelonaEn el camí per arribar a ser el primer partit de la dreta espanyola, Cs va convertir el PSOE en el blanc de les seves crítiques. Especialment després de la moció de censura a Rajoy, que va deixar descol·locada la formació taronja. Des d’aleshores, el seu president, Albert Rivera, i membres destacats de l’executiva han carregat incansablement contra Pedro Sánchez i els seus suposats pactes amb “terroristes i independentistes”, fins al punt que, una vegada rere l’altre, han aprofitat qualsevol micròfon per garantir per activa i per passiva que mai donaran suport a la continuïtat de l’actual president en funcions. Una línia similar a la que el mateix Rivera va seguir contra Mariano Rajoy, a qui va dir que mai investiria. Finalment ho va fer i, pel que va dir aquest dilluns, podria fer el mateix amb Sánchez.

Febrer

L’executiva de Ciutadans tanca la porta a donar suport al PSOE

El fracàs dels pressupostos del 2019 va ser el detonant de la convocatòria d’eleccions per al mes d’abril. Al febrer, l’executiva de Ciutadans, reunida per dissenyar l’estratègia electoral, va donar suport per unanimitat a la via Rivera. “Ni amb el PSOE ni amb Sánchez. Sánchez és el PSOE i el PSOE és Sánchez”, va explicar al sortir d’aquella reunió el secretari general de Cs, José Manuel Villegas.

Abril

Quan Rivera i Cs havien nascut per fer fora Sánchez

Els principals candidats a la presidència del govern espanyol van anar passant pel diari Marca durant la campanya electoral de les generals. Rivera ho va fer la vigília de l’inici de la campanya per insistir un cop més que el seu pla era expulsar el PSOE de la Moncloa. “Jo em vaig ficar en política perquè no hi hagués presidents com Pedro Sánchez. Per a mi, un president que és capaç de pactar amb Torra i amb Bildu em sembla inacceptable”. Per si no havia quedat prou clar hi va tornar l’últim dia de campanya: “A Cs vam néixer per fer fora personatges com Sánchez de la Moncloa”.

Maig

Un acord tancat entre socialistes i Podem amb els nacionalistes

“No som aquí per corregir l’incorregible”, deia Rivera en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press. Es referia al PSOE i a la possibilitat d’investir el seu candidat, Pedro Sánchez, guanyador dels comicis de només una setmana abans. Durant mesos, Cs va insistir que els socialistes ja tenien tancat un acord amb Podem i “els nacionalistes” per governar plegats.

Juny

Comencen les dimissions dels crítics a l’executiva

El president de Cs es refermava el 6 de juny davant la premsa en la seva idea de no investir Pedro Sánchez, malgrat que aquesta contundència ja li havia començat a crear problemes interns, que en poques setmanes es van acabar convertint en un degoteig de dimissions a l’executiva del partit.

Juliol

El ‘no’ a la investidura més sorollós va ser el de Cs

Tot i tenir menys escons que el PP, Ciutadans pretén encapçalar l’oposició, i el pla de la direcció és ser com més bel·ligerants amb el PSOE millor. “Votarem que no amb les dues mans: no al pla Sánchez i a la banda que l’ha d’executar”, va subratllar Rivera des del faristol del Congrés de Diputats durant el debat d’investidura del juliol.

stats