Política 03/05/2019

Colau acaba el mandat sense tancar el conflicte del CAP Raval

L'últim ple manté la cessió de la Capella de la Misericòrdia al Macba

Maria Ortega / Jordi Mumbrú
3 min
La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, al ple/ CÈLIA ATSET

Barcelona"Macba, fora del barri". "El vostre vot no ens representa". Els veïns del barri del Raval que han seguit l'últim ple del mandat a Barcelona des de la tribuna de públic han marxat de la sala indignats amb el resultat de la discussió sobre on construir el nou ambulatori del Raval Nord. Com ja va passar en l'última sessió, el govern municipal portava a l'ordre del dia la voluntat d'anul·lar la cessió que es va fer al Macba de l'espai de la Capella de la Misericòrdia amb la idea de destinar-la al nou CAP, però, com el mes passat, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha acabat retirant la votació de l'ordre del dia per evitar-se una derrota anunciada. Només la CUP hauria donat suport a la decisió, perquè la resta de grups s'han posicionat a favor de la proposta que s'ha posat sobre la taula a l'últim moment: construir el centre sanitari en un edifici -conegut com 'el cub'- annex al Macba.

Pin ha demanat garanties que la Diputació de Barcelona, que és la propietària dels terrenys, els cediria abans que acabi el mandat i ha reiterat que el seu govern creu que, per ubicació i condicions, la possibilitat de la Capella és millor. El conflicte, doncs, queda obert i no es tancarà en aquest mandat. De fet, els grups de l'oposició han coincidit a acusar Colau d'haver portat el punt a debat per motius electoralistes, per buscar el conflicte. La CUP, per contra, ha acusat la resta de forces d'estar posant els drets del Macba per davant dels dels veïns del Raval, i de contribuir, així, a gentrificar el centre de la ciutat. La batalla, està clar, ja fa mesos que ja no va només d'edificis, sinó de prioritats polítiques.

"Ho porten per buscar conflicte, és el que volen", ha retret al govern el cap de files del PDECat, Xavier Trias, que ha defensat la solució del 'cub' per al nou ambulatori. També Cs ha acusat la regidora Gala Pin d'estar "ancorada en el conflicte" i el republicà Jordi Coronas ha equiparat l'alcaldessa i la regidora amb els músics del Titànic, perquè segueixen tocant -i "desafinant", ha afegit- mentre tot s'enfonsa. "Ja n'hi ha prou", els ha etzibat, per insistir en la via de la Capella quan, sota el seu punt de vista, ja hi ha una proposta millor i que genera més consens, després que el CatSalut avalés ahir la proposta del 'cub'. En una línia similar, el PSC ha considerat incomprensible que es tronés a discutir el tema de la capella al ple quan hi ha una alternativa amb més consens. I el popular Alberto Fernández Díaz hi ha vist directament electoralisme i ha acusat el govern de fer un "míting" aprofitant l'últim ple.

"És una llàstima haver arribat fins aquí", ha considerat Gala Pin, que ha recordat que la ciutat s'ha construït sobre "molts conflictes", i Eulàlia Reguant, de la CUP, ha lamentat que l'últim ple torni a "blindar un model de ciutat construït d'esquenes a les veïnes del Raval" i ha acusat els grups de "continuar gentrificant" i de no arremangar-se per millorar les condicions de vida dels veïns del Raval. Tant BComú com la CUP lamenten que la solució del 'cub' fa perdre espai lliure als veïns del barri i que, per tant, empitjora les seves condicions de vida.

El ple acaba, doncs, amb la certesa que el Macba manté -com a mínim, un temps més- la cessió de la Capella i que ara quedarà abordar la possibilitat del nou edifici per al CAP, una via que no acontenta els veïns, que han deixat clar que mantindran la mobilització.

"La lluita no ha acabat"

La Plataforma CAP Raval Nord Digne celebrarà avui una nova assemblea per decidir quina direcció prendrà a partir d'ara l'entitat. El que tenen clar, però, és que "la lluita per un CAP digne no s'ha acabat", segons ha explicat Anna Romagosa, membre de la plataforma i directora de l'actual ambulatori del barri.

Romagosa ha rebutjat la proposta d'ubicar el CAP al 'cub', perquè "no és una bona proposta per al barri" i ha recordat que "treure zones verdes al barri té una afectació per als veïns". En aquest sentit, també ha recordat que "al Raval es va fer un projecte d'esponjar el barri i es va arribar a treure gent del barri per deixar espai lliure, i ara el volen tornar a omplir així".

stats