Política 03/06/2019

Colau no es mou i insisteix en l'improbable tripartit d'esquerres sense descartar-se com a alcaldessa

Els comuns reiteren que no negociaran amb Valls, però esquiven parlar dels vots a la investidura

Aleix Moldes
2 min
Colau no es mou i insisteix en l'improbable tripartit d'esquerres sense descartar-se com a alcaldessa

BarcelonaHa passat una setmana des de les eleccions, però les negociacions per definir qui serà el proper alcalde de Barcelona encara es podrien allargar deu dies més. De moment, l'alcaldessa en funcions, Ada Colau, ha decidit no moure's ni un mil·límetre de la seva posició inicial, la de formar un improbable tripartit d'esquerres amb el PSC i ERC. "ERC vol governar amb BComú. El PSC vol governar amb BComú. És el moment de superar les línies vermelles i el frontisme", ha assenyalat la tinent d'alcalde i regidora electa, Janet Sanz, tot just abans que es reuneixi la coordinadora de Barcelona en Comú.

La reunió interna d'aquest dilluns hauria de servir per definir les prioritats de pacte en un moment en què els comuns estan dividits internament entre els que preferirien pactar amb Esquerra (dins o fora del govern) i els que voldrien acceptar els vots de Manuel Valls a la investidura per tornar a fer Colau alcaldessa en un pacte a dos amb el PSC. En públic, el tripartit és l'escenari. En privat, quan s'aparca el tacticisme, surten almenys aquestes dues opcions, que, ara per ara, no volen verbalitzar més enllà dels seus òrgans de decisió interns.

Sanz ha explicat que les negociacions amb ERC i el PSC -per separat- començaran aquest dimarts i que l'objectiu segueix sent que aquests dos partits acceptin que "el que necessita la ciutat és un govern a tres". I, de passada, intentaran que acceptin que Colau és la millor solució com a alcaldessa. Sanz no ha descartat aquest escenari i simplement s'ha limitat a dir que primer abordaran les negociacions programàtiques i després parlaran de qui ha de liderar l'Ajuntament. I ha tornat a remarcar que és amb BComú amb qui els dos socis potencials voldrien governar.

Els socialistes i els republicans s'han vetat per activa i per passiva i han rebutjat frontalment que el tripartit sigui un escenari realista per a Barcelona. Si finalment serà un pacte amb el PSC acceptant els vots de Manuel Valls a la investidura -Sanz ha remarcat que no negociaran amb ell- o un pacte a dos amb ERC, ho acabaran decidint les bases dels comuns. Precisament aquest dimarts la coordinadora debatrà quin ha de ser el calendari i la pregunta que els inscrits hauran de respondre abans del 15 de juny, quan d'una manera o altra es resoldrà el trencaclosques per decidir qui governa la ciutat.

Maragall s'allunya de JxCat

Divendres l'alcaldable d'ERC, Ernest Maragall, va començar a marcar distàncies amb JxCat després de visitar Joaquim Forn a la presó de Soto del Real. Un trencament pactat, perquè des de JxCat van subratllar que, tot i no formar part del futur executiu, donarien suport a la investidura de Maragall. Esquerra parla ja sense embuts d'un acord només amb els comuns, i ridiculitzen l'hipotètic acord entre Colau i Valls tot i que fonts republicanes no les tenen totes.

Janet Sanz ha celebrat que Maragall s'hagi allunyat de JxCat, amb qui ha insistit que els comuns no pactaran mai perquè no comparteixen el mateix model de ciutat, però ha dubtat que aquesta distància sigui sincera. "No hi acabem de confiar", ha lamentat.

stats