Política 15/04/2020

Ciutadans demana paralitzar el cobrament de l'ecotaxa enguany i el 2021

La formació vol que el Consell de Mallorca insti el Govern a suspendre l'impost i que es reorientin els doblers per minvar la crisi del covid-19

K. O.
2 min
Els clients han acceptat, generalment, el nou impost des de la seva implantació, fa poc més d'un any

PalmaL'equip de Ciutadans al Consell de Mallorca ha proposat aquest dimecres instar el Govern balear a paralitzar el cobrament de l'ecotaxa durant el 2020 i el 2021 per "fomentar el turisme i atreure visitants", segons ha explicat la consellera del partit, Beatriz Camiña, en una roda de premsa telemàtica. La formació considera necessari revisar els projectes finançats amb aquest impost que encara no s'han iniciat ni executat per "reorientar" els fons amb l'objectiu de minvar la crisi del covid-19 "reactivant el sector turístic".

Ciutadans ha presentat una sèrie de propostes per "reconstruir" el teixit social i econòmic més afectat per la paralització de l'economia a conseqüència de la pandèmia de coronavirus. La formació demana que es posi en marxa una línia d'ajudes de 2,47 milions d'euros per a entitats socials, que és la quantitat procedent de causes judicials i que el 2017 el Consell es va comprometre a destinar a aquestes organitzacions. En el darrer ple extraordinari, però, finalment es va acordar que aquesta partida es destinàs a l'IMAS i Camiña ho va criticar.

La formació vol que s'agilitzin tots els tràmits per concedir ajudes i que el Consell elevi "significativament" el pressupost ara que se'n planteja la reformulació per poder fer front a la crisi causada pel coronavirus. Per això, Ciutadans també proposa canvis temporals entre els treballadors de la institució per reforçar les àrees que necessitin més efectius. També reiteren que es reclamin els deu milions que el Govern deu al Consell.

Camiña ha explicat que s'han d'establir mesures de "contenció" de la despesa interna de la institució insular ajustant el nombre d'alts càrrecs a les competències que actualment té el Consell. A més, proposen reduir totes les taxes de tractament de residus del 2020 i mantenir congelat el preu ja reduït el 2021.

Ciutadans també demana que es posi en marxa una línia de subvencions als ajuntaments perquè es cobreixi la reducció d'ingressos que experimentaran si acorden reduir o suspendre temporalment el cobrament de les taxes municipals. Així mateix, veuen necessari potenciar les empreses mallorquines sempre que sigui possible i crear una marca de qualitat d'artesania. El Consell, segons Ciutadans, hauria d'afavorir que aquest sector pugui promocionar la comercialització dels seus productes dins les Balears, a la Península i fora de l'Estat a través d'un espai web.

stats