ANÀLISI
Política 09/02/2019

El 35% dels ciutadans de les Illes Balears desitja més autogovern i competències

M. Ll.
2 min
El Parlament de les Illes Balears és la institució menys valorada pels ciutadans.

PalmaUn 35% dels ciutadans de les Illes Balears vol més autogovern i que la comunitat assoleixi més competències. Així ho reflecteix un estudi de la Fundació Gadeso, que assenyala també que un 2% dels ciutadans s’inclina per l’autodeterminació, mentre que un 10% opta per un estat federal. Els votants de MÉS són els que més apostarien per l’autodeterminació, amb un 6% a favor. Un 23% dels consultats s’estima més un model autonòmic, encara que amb més competències que en l’actualitat. En canvi, el percentatge de ciutadans que prefereix continuar amb el model autonòmic actual és del 39%.

Quant a la tendència recentralitzadora, un 22% dels ciutadans voldria que les autonomies tinguessin menys competències. El percentatge d’enquestats que desitjaria un estat centralitzat, sense autonomies, és només del 4%, encara que aquesta xifra s’eleva fins al 14% en el cas dels votants de Vox. Un 65% de l’electorat del partit d’extrema dreta voldria llevar competències a les autonomies. Aquesta proporció descendeix fins al 34% en el cas dels votants del PP, i és d’un 23% entre els simpatitzants de Ciutadans.

El Pi és l’únic partit de centredreta que no mostra cap inclinació per la recentralització. Els seus votants opten majoritàriament pel model autonòmic actual (41%) o per una autonomia amb més competències que ara (40%).

El gruix de simpatitzants del PSOE i de Podem prefereix el model autonòmic actual com a organització territorial (42%), i un 20% d’ambdues formacions voldria més competències per al govern autonòmic.

Quant a la valoració de les institucions per part dels ciutadans de les Illes, el Parlament és la pitjor considerada, amb un 4% de valoracions positives. Els ajuntaments ocupen el primer lloc, amb un 42% de valoració positiva. Aquesta bona consideració és independent de l’opció política dels enquestats.

Els consells insulars són l’opció preferida d’un 34% dels ciutadans, encara que hi ha diferències importants en funció del partit polític. Només un 18% dels votants de Vox valora positivament els consells, mentre que en el cas de MÉS el percentatge és d’un 42%. Els menorquins i els formenterers són els qui tenen una millor imatge dels seus consells insulars (45% i 35%). En canvi, el Consell de Mallorca només és apreciat per un 25% dels ciutadans.

stats