Política 15/06/2021

Ciutadans torna al mantra del català per atacar la Llei d'educació del Govern

El partit taronja reivindica en el Parlament el paper de l'ensenyament concertat

2 min
El conseller d'Educació, Martí March, aquest dimarts en el ple del Parlament

PalmaLa tramitació de la Llei d'educació ha permès que Ciutadans torni a plantejar en el Parlament un dels temes que han marcat la trajectòria del partit taronja: la suposada imposició del català i l'arraconament del castellà en el sistema educatiu de les Balears. La portaveu de Cs, Patricia Guasp, ha criticat que la norma "blindi el català a les aules" per la imposició de MÉS per Mallorca. "Ho ha imposat el seu soci de Govern", li ha retret a Armengol. "El conseller March nega que el seu full de ruta sigui el monolingüisme, però eliminen el castellà com a llengua vehicular, arraconen les llengües estrangeres i blinden la imposició lingüística, aquella que permet el Decret de mínims gràcies al Partit Popular", ha afegit. Guasp ha criticat també que s'estableixi un mínim d'hores lectives de català i "no un màxim", i que en canvi no hi hagi "un mínim d'hores de castellà".

D'altra banda, Guasp ha reclamat que es garanteixin "els drets de les famílies per elegir" l'educació dels seus fills i ha reivindicat el paper de l'ensenyament concertat, que aglutina "el 40% dels alumnes i 40.000 treballadors". La representant taronja ha lamentat que el Govern no hagi "negociat amb tot el sector" i ha destacat la necessitat d'assolir un consens polític per dotar la llei d'estabilitat. "És necessari avançar en l'enfocament competencial, però no podem eliminar l'esforç i el mèrit", ha sentenciat.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha estat l'encarregada de respondre aquesta intervenció de Guasp i ha recordat que hi ha hagut un ampli debat amb la comunitat educativa seguit de l'acceptació d'esmenes. "Ara comença el moment de la política i esper altura de mires perquè la llei surti amb el màxim suport i aportacions per millorar", ha comentat. "La llei neix de la proposta de la comunitat educativa en un moment en el qual l'educació va patir molt en aquestes Illes", ha indicat Armengol en referència a la legislatura de José Ramón Bauzá, que ara milita a les files de Ciutadans. La cap de l'Executiu ha reclamat al partit taronja que "faci propostes en positiu" i ha subratllat que fins a arribar a aquest moment, el document d'Illes per un pacte ha tingut "un recorregut de sis anys". Quant al català, la presidenta s'ha limitat a assenyalar que la llei "manté el consens lingüístic que hi ha des de fa 35 anys en aquesta Comunitat Autònoma".

stats