Política 05/05/2019

El 52% dels ciutadans de les Balears prefereix un nou pacte d'esquerres

La cobertura dels serveis públics és la primera prioritat dels votants illencs

Maria Llull
2 min
Imatge d'arxiu del Palment de les Illes Balears.

PalmaEl 52% dels ciutadans de les Illes Balears prefereix que governi un nou pacte d'esquerres després de les eleccions del 26 de maig. Així ho reflecteix un estudi de la Fundació Gadeso, segons el qual l'opció seria un Govern format per PSOE, MÉS, Podem i Gent per Formentera.

En segona posició, i molt lluny de la primera opció amb només un 17%, els votants optarien per un Govern de dretes, format per PP, Ciutadans o Vox. Un punt per sota, amb el 16%, els enquestats preferirien un pacte integrat per PP, Ciutadans i El Pi.

Un pacte d'esquerres juntament amb El Pi rep el suport d'un 8% dels ciutadans. Com a darrera opció preferida, hi figura un pacte dels tres partits de dretes amb El Pi, amb un 7%.

Les eleccions dels ciutadans resulten més curioses quan s'analitzen tenint en compte quines són les opcions electorals. Un 70% dels votants de Podem, un 82% dels votants del PSOE i un 62% dels votants de MÉS donen suport a un pacte d'esquerres. Per la dreta, els percentatges són sensiblement inferiors: només un 38% dels votants de Ciutadans i del PP assenyalen un pacte de dretes com a opció preferida. Els que mostren més entusiasme són els votants de Vox: un 68% veuria amb bons ulls un executiu format pels tres partits a la dreta de l'espectre polític.

El ball de percentatges continua quan es demana als ciutadans qui formarà govern després del 26 de maig. L'opció guanyadora torna a ser el pacte d'esquerres format per PSOE, MÉS, Podem i Gent per Formentera, encara que aquí el percentatge és d'un 38%. Just al darrere, un 35% dels enquestats considera que seran PP, Ciutadans i Vox els encarregats de governar durant els pròxims quatre anys. L'opció d'esquerres més El Pi és considerada per un 13% dels votants com la guanyadora, mentre que un pacte de PP, Ciutadans i El Pi, o entre PP, Ciutadans, Vox i El Pi, només són vistos com a governs factibles per un 5% i un 6% dels ciutadans, respectivament.

Prioritats de la ciutadania

Pel que fa a les preocupacions prioritàries dels ciutadans respecte de la vida social i econòmica de les Illes Balears, la principal és la de donar cobertura i el finançament necessari per als serveis públics (61%) per tal de garantir-ne el bon funcionament.

La preservació del patrimoni natural ocupa la segona posició (51%), seguida de la garantia d'un finançament autonòmic just (50%), la necessitat de repensar un model turístic sostenible (23%) i la promoció de les energies sostenibles (15%).

Els ajuntaments, les institucions més valorades

L'estudi de Gadeso també reflecteix que les institucions més valorades per la ciutadania són els ajuntaments (42%). Els consells insulars reben l'aprovació d'un 34% dels enquestats.

El Parlament se situa a la coa de la valoració ciutadana, amb només un 4%

Per partits, els percentatges de valoració es mantenen similars. Els ajuntaments són els més valorats per l'electorat de tots els partits a les Balears. En el cas dels consells insulars, els votants de MÉS i El Pi són els que en tenen una millor consideració (42% i 40%, respectivament). Quant al Parlament, la millor valoració prové dels votants del PSOE, amb un 6%.

stats