El CIS pronostica que PP i Vox no sumaran majoria absoluta a Castella i Lleó

Una nova enquesta situa el PSOE per davant del PP en escons i pràcticament empatats en estimació de vot

3 min
El candidat del PP a Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, en un míting a Palència

MadridEl Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) registra un retrocés del PP a Castella i Lleó en benefici de Vox. Una nova enquesta publicada aquest dilluns, a set dies que es posin les urnes, augura que les dues formacions de la dreta sumarien un màxim de 39 procuradors i es quedarien a dos de la majoria absoluta. La candidatura encapçalada per Alfonso Fernández Mañueco obtindria el 29,7% dels sufragis i una forquilla d'entre 24 i 30 escons, un pèl per sota del PSOE, amb el 30,1%, tot i que tenint en compte el marge d'error de l'enquesta -un 1,6%- no es pot saber amb certesa qui parteix amb avantatge. El CIS pronostica que els socialistes es mourien entre els 29 i els 34 parlamentaris. Per la seva banda, Vox aconseguiria l'11% dels vots i entre 8 i 9 procuradors.

Fa gairebé dues setmanes el CIS ja va publicar un primer baròmetre de la convocatòria electoral a Castella i Lleó, en el qual ja augurava pràcticament un empat tècnic entre el PSOE i el PP. Aleshores situava el candidat socialista, Luis Tudanca, en el 30,8% d'estimació de vot i una àmplia forquilla de 25-34 escons. Segons l'anterior enquesta, els conservadors de Mañueco obtindrien un 29,8% dels vots i entre 27 i 32 procuradors. Així, malgrat dibuixar una pèrdua de suports més gran per al PSOE que per al PP, el repartiment d'escons podria beneficiar els socialistes. Pel que fa a Vox, fa uns dies el CIS el situava en el 9,3% dels sufragis i ara pujaria a l'11% –una enquesta publicada a El País pronostica que es podria enfilar fins al 13,4%.

cis

Amb tot, el president del PP, Pablo Casado, ha volgut ser prudent a l'hora de valorar aquesta nova entrega del CIS i s'ha mostrat convençut que els populars tindran un "magnífic" resultat el 13-F. Ha insistit en la necessitat de poder governar en solitari per poder desenvolupar el seu programa electoral i no ha aclarit si permetrien que Vox entrés a formar part d'un govern de Mañueco. Sí que ha recorregut als precedents de Madrid, Múrcia o Andalusia per recordar que els populars, de moment, no han governat mai amb l'extrema dreta, sinó que ho han fet acceptant el seu suport des de fora. "El PP no governa en cap govern regional amb cap membre del grup de conservadors i reformistes europeus, que és el grup parlamentari europeu dels partits de més a la dreta", ha afirmat des de Brussel·les el president del partit.

La fotografia que dibuixa la institució dirigida per José Félix Tezanos suposaria un revés per a l'estratègia del PP, que va provocar l'avançament electoral amb l'objectiu de sortir-ne reforçat. En les últimes eleccions va obtenir 29 escons i perdre'n seria tot el contrari del que imaginava Mañueco. Ser desbancat de la Junta de Castella i Lleó tindria conseqüències encara pitjors per al president en funcions. Segons el CIS, en els escenaris més optimistes, el PSOE podria explorar un govern alternatiu amb Cs o Unides Podem i algunes formacions regionalistes.

La formació taronja es quedaria amb 2-5 procuradors i el 7,6% dels vots –7,9% en el baròmetre del 26 de gener– i l'espai lila, 2-4 amb el 7,2% dels sufragis, un punt i mig menys que a l'enquesta anterior. Els altres tres partits que aconseguirien representació són Unió del Poble Lleonès amb 2-3 procuradors, els mateixos que Sòria Ja!, i Per Àvila amb 1-2. D'aquesta manera, l'eclosió de la plataforma de l'Espanya Buidada es limitaria a l'entrada amb força de Sòria Ja!, atès que les altres dues formacions no hi estan vinculades.

Mañueco, favorit; Tudanca, preferit

Més enllà d'aquesta projecció, els enquestats també han respost qui creuen que guanyarà les eleccions a Castella i Lleó. El 61,8% pensen que el PP serà el vencedor i només el 15,2% aposten pel PSOE. En canvi, Tudanca és preferit com a hipotètic president: el 23,2% volen que el candidat socialista agafi el poder i el 20,7% que el mantingui Fernández Mañueco. L'opció guanyadora serà la que acabin de decantar els indecisos: el 26% no saben a qui prefereixen com a president.

stats