Els cinc reptes imminents que Illa deixa a Darias al ministeri de Sanitat

Les comunitats pressionen per endurir les restriccions i demanen més dosis de la vacuna

3 min
Salvador Illa lliura la cartera de Sanitat a Carolina Darias a la seu del ministeri.

MadridCarolina Darias assegurava ahir dimarts que assumia el "repte" de ser ministra de Sanitat amb "il·lusió, responsabilitat i molta humilitat". Avui, després de prometre el càrrec davant del rei i que Salvador Illa li lliurés la nova cartera, ha detallat que el seu pla és seguir el "camí traçat" pel seu predecessor, de qui ha lloat la "temprança" i el to "esperançador". Però el fet és que Illa deixa el ministeri en el pitjor moment de la tercera onada, amb un rècord diari tant de contagis com de morts, que ahir es van elevar a 591 al conjunt de l'Estat, les xifres més altes des de la primera onada. Darias ha d'afrontar molts reptes, però recollim els més imminents.

1.

Doblegar la corba

Illa marxa prometent que "derrotarem el virus"

Darias, coneguda al govern espanyol per treballar com una formigueta sense acaparar els focus, haurà de treballar de manera imminent per intentar doblegar la tercera corba del coronavirus. Illa marxa amb la consigna que és possible derrotar el virus i posa com a exemple la resposta a la segona onada. Però la pressió a les UCI al conjunt de l'Estat ja està per sobre del 40%. Es tracta d'una dada il·lusòria, perquè en la majoria de comunitats estan per sobre del 100% i el que s'està fent servir són les places ampliades, que treuen lloc a altres pacients que no tenen covid-19.

2.

El risc de la variant britànica

Sanitat alerta del seu "molt alt impacte" a Espanya

El govern espanyol assegura per activa i per passiva que amb les mateixes receptes del mes d'octubre és possible sortir de l'actual situació crítica, però hi ha un nova variant. La soca britànica cada cop té més presència a l'Estat. El mateix ministeri alertava dimarts en un informe del "molt alt impacte" que està tenint en diverses comunitats –Madrid creu que el 9% dels casos provenen d'aquesta variant, que podria ser un 30% més mortífera–. Si la cobra no es doblegués, el febrer podria convertir-se en un mes encara més complicat que el gener.

3.

L'abast de la restriccions

La majoria de comunitats demanen endurir l'alarma

D'aquí el debat obert sobre la possibilitat d'ampliar les restriccions. Darias s'estrenarà demà dijous presidint la reunió del Consell Interterritorial de Salut, que aplega els consellers autonòmics. En l'última reunió, Illa va rebutjar de ple ampliar l'actual estat d'alarma de sis mesos per permetre avançar el toc de queda a les 20 h. La nova ministra haurà de gestionar la pressió autonòmica creixent i caldrà veure si accepta o no augmentar les restriccions actuals.

4.

La falta de vacunes

Sánchez evita entrar en la guerra europea amb AstraZeneca

Al problema afegit de la soca britànica s'hi suma la falta de vacunes. Madrid ja ha anunciat que deixarà de vacunar durant dues setmanes per garantir les dosis a les persones a les quals els falta la segona. I Catalunya esgotarà les reserves aquesta setmana. Mentrestant, Pedro Sánchez no ha volgut entrar en la guerra oberta entre la Comissió Europea i AstraZeneca. Illa donava per fet dimarts que Espanya rebria les noves dosis "els pròxims dies" i manté la promesa que després de l'estiu hi haurà un 70% de persones vacunades a l'Estat, un objectiu que els experts veuen impossible amb el nivell de vacunació actual.

5.

Retre comptes al Congrés

Darias ja haurà de comparèixer divendres

Si demà dijous Darias s'haurà d'examinar davant dels consellers del ram –tot i que des del novembre forma part de les reunions de la interterritorial–, divendres té el deure de retre comptes al Congrés per la gestió de la tercera onada. Illa marxa sense haver fet els deures –es va comprometre a informar sobre l'estat d'alarma de manera mensual– i ho ha deixat en mans de Darias. El PSOE es va quedar sol dilluns rebutjant la petició del PP perquè el ministre de Sanitat comparegués ja aquesta setmana.

stats