Política 21/01/2021

El CGPJ acusa el Congrés de "privar" el debat sobre la reforma de la llei del poder judicial

L'òrgan de govern dels jutges critica que s'hagi tramitat d'urgència el canvi normatiu

Ot Serra
2 min
Ple del Consell General del Poder Judicial per discutir la resposta a la reforma de la llei impulsada per PSOE i Podem

MadridEl Consell General del Poder Judicial (CGPJ) renya el Congrés per haver tramitat d'urgència la reforma de la llei amb què el PSOE i Unides Podem volen modificar les funcions de l'òrgan de govern dels jutges mentre continuï amb el mandat caducat. En un ple celebrat aquest dijous, 16 dels 21 vocals han votat favorablement a un comunicat en què s'acusa la mesa de la cambra baixa de "privar el debat parlamentari sobre la reforma promoguda i, de retruc, la ciutadania del coneixement i valoració del criteri qualificat i jurídicament fonamentat de les institucions creades per garantir la independència judicial". "A més, arracona l'opinió de les associacions i entitats representatives del món judicial, així com de les institucions que tenen competències en matèria de justícia, obviant qualsevol explicació al respecte", rebla el text.

El CGPJ ja va emetre un acord el 17 de desembre del 2020 en què demanava al Congrés que abans de donar tràmit a la reforma de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ) sol·licités la seva opinió, així com les de la comissió de Venècia i les associacions del món judicial. Advertia, a més, que no fer-ho podia vulnerar la independència judicial, un element destacat en el Tractat de la Unió Europea (TUE).

"El ple del CGPJ es veu en l'obligació de sol·licitar, des del més profund respecte a l'autonomia parlamentària, la reconsideració de l'acord de la mesa del Congrés de donar tramitació urgent i sense audiència a la modificació d'una regulació que afecta directament una de les principals funcions que l'article 122 de la Constitució li reserva [al CGPJ] amb caràcter exclusiu [el nomenament de jutges i magistrats] per garantir la independència de jutges i magistrats", diu el comunicat emès aquest dimecres. "La decisió adoptada no és el camí adequat ni el més respectuós amb les exigències del principi de la separació de poders", afegeixen els vocals.

Al text, el CGPJ insisteix en la necessitat de renovar l'òrgan de govern dels jutges, que fa més de dos anys que està en funcions i designa places vitalícies en llocs importants de la judicatura. "En el fons d'aquest assumpte hi ha l'excessiva prolongació de la pròrroga del mandat d'aquest Consell, també hem d'instar novament les forces polítiques perquè acordin la seva renovació com més aviat millor. Que anteposin el compliment d'aquest deure constitucional a l'apressada aprovació d'unes reformes legals que només poden abordar-se des dels principis constitucionals, la prudència i la mesura, escoltant i debatent totes les opinions". La renovació està estancada per la falta d'acord entre el PSOE i el PP, que vol deixar Unides Podem fora de l'equació.

stats