Política 17/03/2021

Catalina Cladera reclama més "autonomia fiscal" per a les Balears i que es completi el REB

La presidenta del Consell de Mallorca ha participat aquest dimecres en la ponència d’estudi sobre la insularitat del Senat

2 min
Catalina Cladera i la presidenta del Senat, Pilar Llop, aquest dimecres.

"Més autonomia fiscal per a les Illes Balears" a l'hora de gestionar els seus recursos, que es desenvolupi el "factor d'insularitat que recull el nou REB" i que es completi "fiscalment". Això són les principals demandes que la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha fet aquest dimecres en la ponència d’estudi sobre la insularitat del Senat, que també ha tractat la situació perifèrica de les ciutats de Ceuta i Melilla.

A més, Cladera ha qualificat d'insuficient el finançament de l'Estat per a les Balears, malgrat que és una de les comunitats autònomes que "més aporta en termes per càpita". La presidenta del Consell de Mallorca ha reclamat un esforç a la Unió Europea i a l'Estat per "entendre i compensar els desavantatges marcats per la insularitat", des del covid-19 però també des de "fa dècades".

Cladera ha dit que es té una "imatge idíl·lica" i "distorsionada" de Mallorca associada a "l'èxit econòmic", un fet que provoca que les institucions estatals i europees percebin l'illa d'una manera molt allunyada de la realitat. Ha explicat algunes de les complexitats del territori, com ara tenir un entorn més "fràgil i vulnerable", que la vida sigui més cara, dificultats logístiques i de producció que perjudiquen les empreses o l’impacte demogràfic sobre el territori.

Per fer front a aquestes singularitats, la presidenta ha demanat "més autonomia fiscal per gestionar els recursos generats a les Illes Balears", a més de l’aplicació d’un "criteri d’ordinalitat" que impedeixi desequilibris en el sistema de finançament.

El senador ecosobiranista Vicenç Vidal ha defensat que cal fer "front comú" per afrontar "reptes" com la connectivitat, els descomptes de resident o inversions "necessàries, com la del tren de Llevant i l'EDAR de Palma". Vidal també ha mencionat la importància de reivindicar l'activitat agrària i les exportacions de Menorca, el senador propi "eternament reivindicat" i la "triple insularitat a Formentera, a més de les inversions en carreteres i la bioseguretat per frenar les espècies invasores a Eivissa.

Impulsar el turisme a Menorca

A la mateixa sessió, la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, ha demanat un reforç per reactivar sectors de Menorca i, així, garantir els llocs de treball de la gent. Veu necessari "establir línies aèries segures i estables" entre l'illa i el Regne Unit, França i Alemanya. Aposta també per afavorir que hi hagi rutes "competents i freqüents" entre Menorca i les grans ciutats de l'Estat, a més de reforçar les connexions marítimes. La finalitat d'aquestes demandes de Mora és "impulsar" la temporada turística i també "desestacionalitzar-la".

stats