CRÒNICA
Política 08/05/2018

El català, les prospeccions i el turisme mantenen viu el Parlament

El Partit Popular ha insistit a posicionar-se “en contra de les prospeccions petrolieres” alhora que afirmava que Medsalt-2 és un “projecte científic”

Jaume Ribas
3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, durant la sessió de control d'aquest dimarts.

PalmaEl líder de l'oposició, en silenci; el líder de Ciutadans, avorrit, i el líder d'El Pi, menys vistós que habitualment. Amb aquest panorama s'ha celebrat aquest dimarts la sessió plenària del Parlament de les Illes Balears en què les declaracions als mitjans i les converses als passadissos han cobrat gairebé més importància que les preguntes de control al Govern i les mesures aprovades pel ple.

El contenciós administratiu que l'Advocacia de l'Estat ha presentat contra l'Ajuntament de Pollença per una línia de subvencions ha copat bona part de les reaccions polítiques i de les converses entre els diputats. La consellera de Cultura, Fanny Tur, ha acusat l'Estat de “voler estendre” la crisi catalana; la resta de partits progressistes s'ha sumat a la crítica, mentre que la delegada del Govern, Maria Salom, tancava files entorn de la decisió. Cal mantenir la “igualtat entre les llengües cooficials” i no es pot “atorgar preferència a cap d'elles", ha afirmat.

Al ple, el PP ha fet un gir radical en la seva postura sobre les prospeccions petrolieres a la mar Mediterrània i ha decidit plantar cara al Govern. El diputat conservador Antonio Gómez ha demanat al Govern si realment creu que hi ha interessos d'empreses petrolieres darrere el projecte de Medsalt-2. El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, no ho ha dubtat gens: “sí”, ha respost.

El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, aquest dimarts al Parlament.

El Partit Popular ha insistit a posicionar-se “en contra de les prospeccions petrolieres”, però, alhora, ha afirmat que Medsalt-2 és un “projecte científic” sense interès per la reserva d'hidrocarburs. Contra això, el conseller Vidal ha tirat de paperassa i ha llegit algunes de les afirmacions textuals del memoràndum presentat pels impulsors de la recerca en què es vincula aquesta investigació a l'interès pels hidrocarburs. En una línia similar, el portaveu del grup parlamentari socialista, Andreu Alcover, ha parlat d'un “subterfugi per cercar petroli” i ha afirmat que el PP es “llevava la careta” defensant aquest projecte.

Tornant al ple, la portaveu del Partit Popular, Margalida Prohens, ha retret a la presidenta Francina Armengol -vestida de groc- que “no té projecte” i l'ha acusada de no saber gestionar l'arribada de turistes. Prohens també ha fet una referència a la vicepresidenta i consellera de Turisme, Bel Busquets, i a la seva candidatura a les primàries de MÉS al Consell de Mallorca: “la vicepresidenta ja ha cercat una sortida perquè ni pot ni vol gestionar el turisme”, ha afirmat.

La portaveu del Partit Popular, Marga Prohens, i el president del PP, Biel Company.

En la mateixa direcció, però en un sentit oposat, el diputat de Podem Carlos Saura ha interpel·lat Bel Busquets i ha acusat la Conselleria de Turisme de no fer prou per controlar l'oferta il·legal de lloguer vacacional.

Busquets ha hagut de reconèixer que només compta amb 15 inspectors per controlar tota l'oferta turística de l'illa de Mallorca -a la resta de la comunitat autònoma aquesta competència està transferida als consells insulars. “És cert que tenim 15 inspectors a Mallorca”, ha dit, “però hi ha un pla que dona resultats”. Així mateix, la consellera no ha perdut l'ocasió de bravejar pels “fruits” de la nova llei turística: “tres sancions a grans plataformes de lloguer turístic, seixanta mil euros de multa per als lloguers de cotxes i multes als portals immobiliaris”.

A més d'aquest debat que ha tingut lloc als passadissos i durant la sessió de control al Govern, la segona part de la sessió ha suscitat un debat menys animat. El ple ha acordat instar el Govern balear perquè redacti i executi tots els projectes per conservar la posidònia oceànica després d'un debat en què el Partit Popular ha acusat l'executiu de "criminalitzar el sector nàutic". Aquests dimarts també s'ha demanat, a proposta del Grup Socialista -tot i el vot en contra del PP-, que el govern d'Espanya recuperi la cobertura universal del dret a l'atenció sanitària.

stats