Política 29/12/2021

Casado s'aferra al nou cicle electoral per desgastar el PSOE

El líder del PP es bolcarà en els comicis a Castellà i Lleó com a primera prova en la cursa de les generals

3 min
El president del PP, Pablo Casado, durant el comitè executiu del partit aquest dimecres

Barcelona"Va començar amb les eleccions a Galícia, va seguir amb les mocions de censura fallides i el gran resultat a Madrid i continuarà amb les eleccions de Castella i Lleó". El 2021 és per al president del PP, Pablo Casado, l'any que va començar un "cicle de canvi" que el 2022 esdevindrà "imparable". I l'objectiu no és altre que aquest cicle electoral es mantingui fins a les generals del 2023. Casado acomiada l'any amb la voluntat que el següent sigui l'any de la campanya permanent. De les eleccions castellanolleoneses i possiblement les andaluses, però també de les estatals. I si al PP li esperen 365 dies de dinàmica electoral per intentar desgastar el PSOE, aquest dimecres ha celebrat el míting inicial.

En el marc d'una reunió de la direcció del partit, convocada a la mateixa hora que Pedro Sánchez feia el seu balanç anual, els populars han deixat clar que es "bolcaran" perquè el president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco –present a la trobada–, revalidi el càrrec i pugui governar en solitari. I han animat el cap de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, a convocar unes eleccions que, de moment, ha descartat avançar. El PP vol que els comicis eclipsin tots els altres temes: preguntat per la relació amb Isabel Díaz Ayuso, Casado ha respost que "estan centrats en les eleccions"; interpel·lat per quan seran els congressos autonòmics, el líder popular ha contestat que les "qüestions orgàniques no importen gens a la ciutadania". Abans de les generals, a més, Casado també haurà de revalidar el seu lideratge al PP.

El seu objectiu és presentar el PP com una "alternativa ferma" al govern de Sánchez. I per això el líder popular ha apujat el to contra la Moncloa, a la qual ha acusat d'actuar amb "incompetència" i "mentir a tothom". Casado ha comparegut per desmentir el "fals triomfalisme" que considera que el president espanyol ha venut aquest dimecres amb l'informe de rendició de comptes. Ha atacat un "escut social que no ha servit", un repartiment "clientelar" dels fons europeus i unes previsions econòmiques "que no es creu ningú". Davant de tot això, ha exposat el seu "pla per a Espanya", amb mesures com incorporar el delicte de referèndums il·legals, una baixada de 10.000 milions dels impostos, una reforma educativa o una nova reforma laboral.

Mirant a la Moncloa

La setmana passada el govern espanyol va arribar a un acord amb sindicats i patronals per posar en marxa la nova reforma laboral, una iniciativa a la qual els populars s'oposen, encara que això passi factura en la seva relació amb la patronal CEOE. Casado ha avisat que no criticaria la posició de la patronal, però també ha refermat que no donaran suport a la reforma. El president popular ha afirmat que vol "preservar l'alternativa". I, per fer-ho, ha tornat a avisar que anirà al Constitucional si l'executiu no tramita la reforma laboral com a projecte de llei. En aquest sentit, Casado ha insistit que no es pot culpar el PP dels errors de la Moncloa, tampoc en la renovació del Consell General del Poder Judicial, que creu que tard o d'hora acabarà arribant perquè Sánchez haurà de "complir amb Europa".

Sigui com sigui, el líder popular ja mira a la Moncloa, fins i tot valorant els pactes que necessitaria: "Som a l'escenari del 2015. No hi ha una investidura alternativa i són els partits de la cambra els que decideixen si es repeteixen les eleccions. El 2016 el PSOE es va abstenir, o a Madrid ha sigut Vox. Hi ha moltes alternatives", ha deixat entreveure. I fins i tot ha promès a Sánchez una millor relació si els seus rols es capgiren. El líder popular ha explicat que fa un any i mig que no es reuneixen i vuit mesos que no es truquen. Si aterra a la Moncloa, ha dit, promet mantenir una relació més fluida amb el cap de l'oposició.

stats