Casado ofereix ara a Sánchez renovar tots els òrgans excepte el CGPJ

Bolaños i Egea s'emplacen a "seguir parlant" després d'una primera reunió

3 min
El líder del PP, Pablo Casado, durant la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés

MadridFa setmanes que ni el PSOE ni el PP mouen fitxa i els òrgans constitucionals continuen pendents de renovació. Alguns, com el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), amb ja més de mil dies d'interinitat. Els socialistes acusen els populars de bloquejar-ne la renovació, mentre que els conservadors responsabilitzen el govern de no voler "despolititzar" la justícia. El líder del PP, Pablo Casado, hi ha tornat a insistir aquest dimecres i ha aprofitat per llançar una proposta: deixar de banda la renovació del CGPJ i abordar la de la resta d'òrgans constitucionals. El govern espanyol, d'entrada, no ho accepta, perquè no vol fer excepcions, però el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha anunciat que, davant del nou moviment de Casado, aquest mateix matí ha trucat al número 2 del PP, Teodoro García Egea, per asseure's a parlar-ne. La reunió ha estat aquesta tarda i s'han emplaçat a "seguir parlant", segons la Moncloa.

Els socialistes volen abordar la remodelació de tots els òrgans al complet per no arriscar-se que després el PP es faci enrere i no s'avingui a renovar el CGPJ, una cúpula en la qual hi ha majoria conservadora i que, després de tres anys sense renovar-se, els populars sembla que no tenen cap al·licient per fer-ho. Casado insisteix en la seva oferta de renovar la cúpula judicial sempre que el govern espanyol s'avingui a canviar el mètode d'elecció dels jutges. "Han incomplert la promesa de despolititzar la justícia", ha afirmat Casado. Per aquest motiu, el líder popular proposa deixar a una banda el CGPJ i abordar la reforma de la resta d'òrgans, com ara el Tribunal Constitucional o el Defensor del Poble. "Té l'oportunitat de contestar ara i de modificar la ponència federal que prohibeix pactar amb el centredreta i la vella socialdemocràcia", ha afirmat.

Sánchez no ha entrat a contestar la proposta concreta de Casado, però sí que ha acusat els populars de no "voler" negociar la renovació de tots els òrgans. "No tingui una visió tan avantatjosa de la legalitat democràtica i compleixi amb tota la legalitat", ha afirmat. S'hi ha sumat també la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, que ha demanat als populars que "no s'amaguin" i que compleixin amb la renovació completa dels òrgans.

Poca estona després, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha contestat a Casado que la renovació ha de ser de tots els òrgans, sense distincions. "La idea del govern és renovar tots els òrgans, perquè així hi obliguen la llei i la Constitució. La llei no obliga a renovar els òrgans que al PP li vingui de gust", ha afirmat en declaracions als mitjans de comunicació. De tota manera, Bolaños ha celebrat que Casado hagi abandonat la "posició de bloqueig" i ha apostat per programar una reunió amb els populars "si és possible avui mateix". La trobada encara no té data, però els populars creuen que amb el moviment de Casado, el govern ha quedat descol·locat, sense "relat" i pronostiquen que acceptaran negociar. "Tenim un feeling diferent. Avui no ens han insultat", han ironitzat poca estona després fonts populars.

La xiulada del 12-O

A banda de la renovació d'òrgans, la xiulada que va rebre Sánchez aquest dimarts en la desfilada militar del 12 d'octubre també va entrar a l'hemicicle, perquè el president espanyol va insinuar que la dreta hi estava al darrere. "Sempre que governa l'esquerra hi ha xiulades als presidents d'esquerres. Així és com entenen la dreta la convivència i l'ordre constitucional", li ha dit Sánchez, després que el líder popular li demanés que "escolti el carrer".

També ha sigut explícita Nadia Calviño, quan ha acusat directament Vox d'haver esperonat l'escridassada: "Ahir vaig sentir orgull del meu país, dels valors que ens uneixen, d'una societat solidària que es respecta i s'estima. I no va ser això el que van reflectir aquelles persones que vostè considera que van fer el que és correcte al criticar aquest govern". Calviño ho ha dit en resposta al portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, que havia acusat Sánchez d'haver fet "esperar el rei per escudar-se en ell" –Sánchez va arribar uns minuts abans que el monarca–. "Ja m'agradaria que tota aquella gent fos de Vox", li ha rebatut el diputat de l'extrema dreta.

Robles destaca els seus "comportaments ètics" de fa 25 anys

ERC ha portat a la sessió de control del Congrés les donacions que hauria fet l'actual ministra de Defensa, Margarita Robles, a la casa reial provinents dels fons reservats de l'Estat. Robles ha evitat confirmar aquestes informacions, però ha destacat els seus "comportaments ètics de fa 25 anys". De fet, la ministra ha convidat el portaveu republicà, Gabriel Rufián, a "llegir" i a revisar l'hemeroteca de fa 25 anys: "Sabrà el que vaig fer en moltes matèries, també en fons reservats". "Els comportaments ètics de fa 25 anys potser vostè els hauria de copiar", ha afirmat.

stats