Casado adverteix que l'independentisme té Sánchez "aferrat de la solapa" i farà "el que vulgui"

El líder conservador insta els bisbes que van defensar els indults a preocupar-se "pels desfavorits, que són els constitucionalistes"

4 min
Pablo Casado durant el Congrés del PP a València

BarcelonaEl líder del PP, Pablo Casado, ha reivindicat el seu paper de líder de l'oposició al govern espanyol durant un acte de Societat Civil Catalana (SCC) a Barcelona, en què ha participat telemàticament. El conservador ha invertit bona part de la seva xerrada a carregar contra el president Pedro Sánchez per la seva gestió del conflicte català, insistint que va concedir els indults per "mantenir-se al poder". "Tenen Sánchez aferrat de la solapa i farà el que ells demanin", ha respost a la pregunta de si el PSOE acabaria acceptant o no un referèndum d'autodeterminació. El president del PP ha considerat un "problema" que es jutgés els presos polítics per "sedició", reivindicant que es tipifiqui un nou delicte de rebel·lió, perquè els "cops" en l'actualitat es donen sense violència. "Demanem que els referèndums il·legals siguin delicte", ha asseverat.

La concessió dels indults als presos polítics va agafar Casado a contrapeu després que la patronal i els bisbes catalans els avalessin. Casado ha estat molt crític amb aquest aval de sectors importants de la societat a l'alliberament dels dirigents independentistes. Preguntat sobre la qüestió, el conservador ha dit que no se sent "representat" pel posicionament dels bisbes catalans, que van advocar pel "diàleg" i la mesura de gràcia en un comunicat poc abans que s'oficialitzés la decisió del govern espanyol. I ha considerat que "l'església s'ha de preocupar dels desfavorits: els constitucionalistes que estan patint la violència i l'exclusió d'una minoria radical independentista".

També ha assenyalat, en relació a la patronal, que els empresaris que van marxar de Catalunya durant el Procés "no poden avalar ara" els indults. El PP, ha dit, té "un pla econòmic, però aquest també passa per la seguretat jurídica" al territori. Casado, que s'ha presentat com "un dels espanyols que es va emocionar en escoltar sa majestat el rei el 3 d'octubre", ha insistit que el PP denunciarà el Govern per malversació i prevaricació per la creació d'un fons per donar suport als afectats per la fiança de 5,4 milions d'euros del Tribunal de Comptes per l'acció exterior. "El més greu és que el govern de Pedro Sánchez no ho vulgui recórrer", ha lamentat.

"Prefereixo perdre vots a perdre l'ànima"

"Prefereixo perdre vots a perdre l'ànima". Amb aquestes paraules ha justificat la crisi electoral que pateix el partit a Catalunya, que només compta amb tres diputats. El dirigent conservador ha reivindicat la figura del líder del PP al territori, Alejandro Fernández, i ha tret pit del valor del partit malgrat el baix rendiment a les urnes. "El PP ha passat una mala època perquè vam assumir unes mesures no electoralistes i dures per garantir la legalitat", ha defensat: "Però soc molt optimista amb el desenvolupament del PP mentre el constitucionalisme s'hi senti identificat". Casado ha reivindicat el seu projecte d'unificar el centredreta sota les seves sigles: "Fa tres anys que dic que si volem guanyar Sánchez hem d'unir un projecte polític al centre i a la dreta". En plena opa hostil dels conservadors a Cs, ha demanat que aquesta unitat es faci "des de la base".

"Al PP hi cap la gent de Cs, la gent que ha votat Vox, que ha votat PSC i no està d'acord amb els indults, i fins i tot els que van votar CiU, no són independentistes i els preocupen els imposts", ha reblat. Així, ha recalcat que malgrat la presència minoritària que actualment té la formació al Parlament, el seu partit ha estat "molt influent a Catalunya". "La importància del PP per Catalunya ha excedit els límits de l'autonomia, perquè som molt influents en política nacional i europea", ha sentenciat.

Per la seva banda, Fernández ha acusat en una xerrada posterior els socialistes de "trencar la unitat constitucionalista". El cap de files del PP també ha afirmat que veu ara l'escenari més "procliu" per "recompondre" l'espai unionista, i ha argumentat que tres partits dins d'aquesta ideologia són "massa". "No tornarem a cometre els mateixos errors", ha afirmat Fernández, que ha subratllat que recuperar la confiança passa per un procés "lent i desagraït".

Critica la gestió de Sánchez de la pandèmia

Casado també ha abordat la crisi sanitària i ha reivindicat l'elaboració d'una "llei de pandèmies". "En lloc de preocupar-se pel sistema sanitari aproven una llei que permet poders absoluts a Pedro Sánchez sense control parlamentari", ha lamentat en relació a la Llei de Seguretat Nacional, i ha advertit que si tira endavant el PP la impugnarà al Tribunal Constitucional. En paral·lel, ha carregat contra l'executiu espanyol, que ja el passat mes de maig va advertir la ciutadania que caldria una sèrie de mesures, entre altres coses reduir el consum de carn, per assolir els objectius en matèria de canvi climàtic el 2050. "Qui és Sánchez per dir-nos si mengem carn, comprem roba i fem un viatge?", ha recriminat: "Zapatero al seu moment ja va parlar de la mida de les hamburgueses". "El projecte 2050 està perfectament dibuixat per modelar la societat", ha denunciat, acusant el president espanyol d'intervencionisme "orwellià": "El nostre pla quan arribem al govern serà baixar impostos, burocràcia, i donar suport als sectors productius".

Carrizosa culpa el govern espanyol de "desarmar" el constitucionalisme

El líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha estat la tercera autoritat en comparèixer a les jornades de SCC, amb un discurs molt crític amb Pedro Sánchez. El dirigent taronja ha acusat el govern espanyol de "desarmar" el constitucionalisme català amb la concessió dels indults. "Estàs donant arguments als que diuen que no ets prou demòcrata, que Espanya està exercint repressió", ha criticat. En aquest sentit, ha dit que el "vertader avenç del nacionalisme" ha estat la "inacció del govern espanyol".

stats