Política 07/06/2018

El PSIB queda sense ministres

Els socialistes balears aspiren a ocupar llocs de segona fila al govern espanyol i fixen la mirada en la Secretaria d'Estat de Turisme

J. R./ M. C.
2 min
Cap ministre balear al nou govern espanyol

PalmaEl nou govern espanyol de Pedro Sánchez no ha comptat amb cap balear per estar al capdavant d'algun dels seus desset ministeris, malgrat la proximitat dels projectes de govern del PSIB i el PSOE, que la presidenta socialista de les Illes Balears, Francina Armengol, va voler escenificar assistint a la votació de la moció de censura.

L'entorn d'Armengol confia que, una vegada que els ministres prenguin possessió dels seus càrrecs i comencin a preparar els seus equips, algun d'ells miri cap a les illes per al segon nivell de l'administració estatal. "Encara falta saber qui ocuparà el segon nivell del govern i hi ha nomenaments importants per fer", va assegurar ahir el portaveu parlamentari dels socialistes, Andreu Alcover.

Una vegada confirmat que el PSIB no tindrà cap cartera ministerial, els socialistes de les Balears confien poder col·locar algú dels seus en segona fila i s'apunta a la secretaria d'Estat com un lloc que podria interessar.

Iago Negueruela, el portaveu del PSIB, va llevar importància al fet que pugui haver-hi o no algun socialista de les illes al nou govern. "Es tracta de fer política i estam molt satisfets amb aquests ministeris", va dir Negueruela. En la mateixa línia, Alcover també va defensar el nou govern espanyol: "hi ha gent tècnicament molt preparada i si tota la crítica que se li ha de fer és que hi ha més dones que homes, benvinguda sigui", va afirmar.

El nomenament dels nous ministres té una importància clau per al Govern balear, especialment per al PSIB. Amb un govern socialista a Madrid, augmenta la pressió sobre l'executiu balear per desbloquejar algunes de les qüestions que depenen de l'Estat, com ara la negociació del Règim Especial per a les Illes Balears (REB) i el nou sistema de finançament autonòmic.

La consellera Catalina Cladera va afirmar que el nou REB és "irrenunciable", mentre que algunes fonts apunten que, en aquesta nova fase, el Govern se centrarà en el Règim Especial i abandonarà les intencions d'influir en la reforma del sistema de finançament autonòmic. L'encarregada d'acabar de pilotar aquesta reforma serà la nova ministra d'Hisenda, l'andalusa María Jesús Montero. Montero ha generat dubtes i crítiques de tota l'oposició, que qüestiona que sigui un perfil que pugui afavorir els interessos de les Illes Balears, si finalment s'acaba aprovant el nou finançament autonòmic.

stats