Política 20/09/2019

Els canvis de discurs dels partits davant d'una repetició electoral

El PP i el PSOE s'han culpat mútuament quan ha fracassat la formació de govern i no han aconseguit evitar unes noves eleccions

Ara
2 min

BarcelonaEn els últims tres anys, el PP i el PSOE s'han tirat els plats pel cap i s'han responsabilitzat mútuament de portar l'Estat a dues repeticions electorals. L'any 2016, Pedro Sánchez acusava el llavors líder del PP, Mariano Rajoy, de no ser capaç de formar govern i el presentava com l'únic culpable del bloqueig de la investidura. Mentrestant, Rajoy acusava Sánchez de ser el responsable de bloquejar la política espanyola al no facilitar-li la investidura –finalment el PSOE es va abstenir i va fer president Mariano Rajoy.

"Per primera vegada en la història, el candidat de la primera força política és incapaç de guanyar els suports que li permetin la investidura, i la responsabilitat, senyor Rajoy, és exclusivament seva", deia Pedro Sánchez en el debat d'investidura del setembre del 2016, després de les eleccions del 26 de juny del 2016. El líder socialista assegurava en aquell moment que el pes de formar govern requeia en la formació més votada, en aquella ocasió, el PP. Rajoy, però, assegurava que era el PSOE qui dificultava la seva investidura.

Tres anys després, les tornes s'han girat. El 28 d'abril, el PSOE va ser la força més votada. Ara els populars no han facilitat la investidura de Pedro Sánchez i l'estat espanyol celebrarà unes noves eleccions el 10-N. Per als populars, l'únic culpable d'aquest camí és el líder socialista. En canvi, Sánchez s'espolsa les culpes i assegura que li ha sigut "impossible" tirar endavant la seva investidura ni amb el suport de Podem, però tampoc amb l'abstenció de Ciutadans.

Precisament, el partit taronja ha mantingut el discurs d'intentar facilitar un govern a l'Estat, ja sigui amb el PSOE o el PP. La formació que dirigeix Albert Rivera, de fet, va intentar un pacte de govern amb el PSOE el 2016, però després de la repetició electoral del juny va apostar per donar suport al PP de Mariano Rajoy –malgrat l'ombra de corrupció que planava sobre els populars– perquè havia sigut la força més votada. Ara, tot i que el PSOE va ser la formació més votada el 28 d'abril, Rivera s'ha escorat a la dreta fins a fer un gir d'última hora que no va acabar evitant la repetició electoral.

Podem, en canvi, ha mantingut la seva postura de facilitar un govern liderat pel PSOE. Ara bé, el líder de Podem, Pablo Iglesias, no s'ha estalviat les crítiques a Sánchez, a qui ha acusat de mirar a la dreta, especialment, després del fracàs d'un govern de coalició. Una fórmula que aquesta vegada tenia el suport d'ERC –a través d'una abstenció–, a diferència de JxCat. Fa tres anys, en canvi, els republicans van votar en contra d'un govern de Pedro Sánchez.

stats