LA GOVERNABILITAT DE L'ESTAT
Política 01/12/2019

El PSOE prescindeix de Manuel Cruz al Senat

Pilar Llop serà la nova presidenta de la cambra alta mentre que Meritxell Batet repetirà al Congrés

Aleix Moldes
3 min
L’encara president del Senat, Manel Cruz, en una imatge del juliol.

BarcelonaEl binomi català Meritxell Batet - Manuel Cruz al capdavant de les Corts espanyoles ha durat poc. El PSOE ha decidit prescindir del catedràtic de filosofia de 68 anys i demà serà rellevat en la presidència del Senat per la jutge Pilar Llop (Madrid, 1973). En canvi, Batet sí que serà proposada per repetir com a presidenta del Congrés de Diputats, segons apunten fonts socialistes, un cop sembla haver superat els problemes de vertigen que li van impedir participar en la campanya de les recents eleccions generals. Avui mateix l’executiva del PSOE proposarà formalment els noms de Batet i Llop en una reunió a la qual no assistirà el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, perquè coincideix amb la cimera de l’ONU pel canvi climàtic que es fa a la capital de l’Estat.

Cruz, desconegut per al gran públic abans d’assumir la presidència de la cambra alta, havia fet un pas endavant els últims mesos. Fins i tot en campanya, quan el PSC el va situar com a cap de cartell i, de facto, candidat a la reelecció a la presidència del Senat. Però ara, segons algunes fonts, Cruz no quedarà apartat de la primera línia, perquè el PSOE podria oferir-li un càrrec “d’alta responsabilitat” que encara no ha estat detallat.

Independent, Cruz va formar part de les llistes del PSC al Congrés el 2016 com a número 2 de Batet i d’allà va passar a les del Senat, on va ser escollit per Barcelona tant el 28 d’abril com el 10 de novembre. En aquests últims comicis, però, va passar del segon lloc del 28-A al tercer i va perdre 120.000 vots, malgrat haver guanyat notorietat pública pel seu càrrec institucional. Ara fa sis mesos va arribar a la presidència del Senat de carambola: el PSOE havia confiat en el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, però el Parlament, amb els vots en contra d’ERC, JxCat i la CUP, ho va impedir. Precisament la setmana passada el PSC va recuperar el senador autonòmic que li faltava des del veto d’Iceta en la figura de Manel de la Vega.

La substituta de Cruz en la presidència de la cambra alta, on els socialistes tenen 113 de 265 senadors, és una jutge especialitzada en violència masclista. Pilar Llop va començar en el món de la política el 2015 a l’Assemblea de Madrid, però el 2018, quan Pedro Sánchez va arribar a la presidència del govern espanyol, va ser nomenada delegada del govern espanyol contra la violència masclista. Actualment és senadora del PSOE per Madrid.

Pendents de Vox

Els resultats del 10-N han deixat Vox com a tercera força del Congrés i, amb 52 diputats, té opcions serioses de formar part de la mesa, l’òrgan de direcció de la cambra. PSOE i Unides Podem pretenien convèncer el PP que calia aplicar un cordó sanitari a l’extrema dreta, però els populars, que tenen pactes amb Vox a Madrid, Andalusia i Múrcia, no s’han pres seriosament l’oferiment. Si no canvia res, Meritxell Batet serà la presidenta del Congrés, que comptarà a la mesa amb representants d’Unides Podem i del PP i, potser, amb dos de Vox, que reclama una vicepresidència i una secretaria entre els nou llocs que es repartiran demà. Si el PP no participa en el cordó sanitari, el PSOE i Unides Podem encara podrien optar a un pacte amb Cs o amb ERC per evitar que Vox tingui representació a la mesa.

stats