CRÒNICA
Política 05/06/2018

El canvi de govern a Espanya es fa notar al Parlament

El ple ha discutit propostes del PP sobre el final d'ETA i l'aniversari de la Constitució

Jaume Ribas
3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, durant una intervenció al Parlament en una foto d'arxiu.

PalmaPle tens, gairebé còmic, després d'una de les setmanes més intenses de la política espanyola dels darrers anys. La sessió d'aquest dimarts al Parlament de les Illes Balears ha coincidit amb l'anunci de Mariano Rajoy d'abandonar la presidència del Partit Popular i, de fet, l'actualitat estatal ha centrat bona part del debat.

La sessió de preguntes de control al Govern s'ha convertit en un debat sobre les relacions entre l'Executiu balear de Francina Armengol i el nou govern socialista de l'Estat, que encapçalarà Pedro Sánchez. "Jo no aniré a Madrid a acotar el cap", ha dit la presidenta Francina Armengol, que s'ha compromès a defensar els interessos dels ciutadans illencs i no "els interessos de partit".

La portaveu del PP, Marga Prohens, ha avisat la presidenta que "s'haurà de dedicar a fons en la defensa del nou sistema de finançament" després de la designació de la nova ministra d'Hisenda, l'andalusa María Jesús Montero.

En la topada dialèctica entre els membres del Govern i els grups de l'oposició no han faltat cap dels temes clàssics: Josep Melià (El Pi) ha criticat la manca d'intervenció de la consellera de Turisme a la Platja de Palma, Antonio Gómez (PP) ha atacat el Govern per "donar suport" a un "pròfug de la justícia" com Valtonyc, Miquel Àngel Jerez (PP) ha retret la figurera del Govern a l'hora d'apuntar-se el mèrit del 75% de descompte i Jaume Font (El Pi) s'ha mostrat preocupat per la negociació el REB amb el nou govern de Pedro Sánchez.

Qui no ha invertingut en el debat, ja que no hi era, ha estat Biel Company. El president del PP era de viatge a Madrid, on ha assistit al comitè executiu de l'Estat, en què Mariano Rajoy ha anunciat la dimissió com a líder del partit.

Ninades

Més enllà del debat, en el ple d'aquest dimarts s'han viscut escenes més pròpies d'un pati d'escola que no de tot un Parlament. Tot i que després ho ha negat a Twitter, el diputat menorquí del PP Antoni Camps ha fet sonar una marxa militar que alguns han identificat amb l'himne de 'La Legión': soy 'El novio de la muerte'. Era la resposta al portaveu de Podem, Alberto Jarabo, que ha aprofitat una intervenció per "acomiadar" els quatre ministres espanyols que varen entonar aquesta melodia.

Antoni Camps, diputat menorquí del PP

Els partits de l'esquerra no s'ho creien i retreien a la bancada del PP que mantingués aquesta actitud mentre el president del Parlament, Balti Picornell (Podem), cridava a l'ordre i Camps feia carusses per dissimular. Finalment, hi ha hagut d'intervenir personal del Parlament per demanar als diputats del PP que llevassin la música i fer callar els diputats.

ETA i la Constitució

El ple del Parlament ha debatut aquest dimarts dues proposicions no de llei (PNL) sobre el final de la banda ETA i el 40è aniversari de la Constitució. Les dues esmenes s'han aprovat gràcies al vot conjunt, en la majoria de punts, del grup popular, el grup socialista i Ciutadans, que forma part del grup mixt. Els posicionaments més allunyats a les propostes del PP, sobretot pel que fa al reconeixement dels cossos i forces de seguretat de l'Estat, han topat amb el rebuig frontal de MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca, mentre que Podem i El Pi han matisat més les seves posicions en la majoria de punts de les PNL. Precisament MÉS per Mallorca i Podem han presentat conjuntament una esmena demanant que es reconegués la necessitat d'actualitzar la Constitució mitjançant una reforma o un procés constituent, però el PP ha rebutjat acceptar-la.

L'opinió de la diputada Patrícia Font sobre el paper de la policia espanyola en el conflicte amb ETA, tot recordant que les actuacions de l'Estat no sempre han estat exemplars a causa de casos com les tortures i els GAL, li ha valgut dures crítiques per part dels conservadors, i el diputat Antoni Camps l'ha acusada de radical i de "posar-se al costat dels terroristes".

stats