Política 05/06/2018

Els quatre candidats de MÉS exposen els seus arguments i coincideixen en la "pluralitat"

Fina Santiago i Miquel Ensenyat competiran per liderar la candidatura al Parlament, i Guillem Balboa i Bel Busquets ho faran al Consell de Mallorca

Jaume Ribas
3 min
Els quatre candidats de MÉS: Guillem Balboa, Fina Santiago, Miquel Ensenyat i Bel Busquets.

PalmaEls quatre candidats de MÉS per Mallorca que competiran a les primàries del Parlament i del Consell de Mallorca han defensat els seus projectes davant uns 150 militants i persones afins que han anat fins a Can Alcover. Fina Santiago i Miquel Ensenyat, que es disputen el lideratge a la llista al Parlament, i Guillem Balboa i Bel Busquets, que competiran per liderar la candidatura al Consell de Mallorca, han coincidit en la necessitat d'apostar per "la pluralitat" dins el partit.

Les primàries de MÉS es duran a terme aquest dissabte, 9 de juny; hi ha més de 4.000 persones censades amb dret a vot. En aquesta primera fase, els militants i inscrits només elegiran els dos primers noms de cadascuna de les llistes i, passat l'estiu, tindran lloc les eleccions per acabar de configurar les candidatures.

L'exregidor Antoni Verger ha presentat un acte en què cada candidat ha pogut fer una intervenció de 10 minuts. No hi ha hagut rèpliques, però sí un torn de preguntes de la militància.

Fina Santiago ha assegurat que es presenta al Govern perquè creu que els ciutadans "la identifiquen en els valors bàsics de MÉS" i s'ha reivindicat com a progressista, ecologista, feminista, sobiranista i republicana. Santiago ha reinvindicat "una relació diferent amb l'Estat", perquè "l'estat autonòmic ha mort", i ha arrencat un aplaudiment quan ha denunciat que "hi ha presos polítics".

Santiago ha centrat la defensa de la seva candidatura en la gestió i la tasca del Govern. Ha destacat la defensa de "reeditar un nou Pacte de Progrés" i ha dit que "és imprescindible que tinguem bons candidats per adreçar-nos a les persones que es varen mobilitzar el 2015".

Miquel Ensenyat ha destacat el "moment històric" que viu el país i ha parlat de "l'esgotament del model de la Transició i ressorgiment de l'extrema dreta arreu d'Europa". "El conflicte català ha despertat un monstre que feia molts d'anys que estava adormit, que és aquest espanyolisme ranci", ha afirmat.

L'actual president del Consell de Mallorca ha contestat a aquells que acusen MÉS de "voler rompre Espanya": "És mal de fer espenyar Espanya més del que ja ho està" i ha denunciat la corrupció, les desigualtats socials i econòmiques i el retrocés en les llibertats com la d'expressió.

El batle d'Alaró, Guillem Balboa, ha començat afirmant que "a partir de l'endemà de les primàries ens posarem a fer feina conjuntament i lleialment perquè MÉS guanyi les eleccions". A més, ha reivindicat la figura de Guillem d'Efak i el seu "siau qui sou, mallorquins".

Ha analitzat "els intensos canvis demogràfics" i altres factors que afecten la "complexitat" i la "diversitat" de Mallorca com ara la pressió. "Estam davant el repte històric de redefinir qui som i on volem anar els propers 100 anys", ha dit. I ha afegit que Mallorca és "un país plural, divers, molt complex i fràgil, però tenim un gran potencial de creativitat i de dinamisme".

L'altra candidata a liderar la candidatura de MÉS al Consell de Mallorca, Bel Busquets, ha començat "posant en valor un acte com el d'avui" i ha reivindicat "l'obra col·lectiva" que, ha dit, és MÉS. Com la resta de candidats, Busquets ha posat l'èmfasi en la "pluralitat" de MÉS i en "les primàries que no divideixen, sumen". Busquets ha reinvidicat els pactes progressistes, "tot i que el PSOE no és cap garantia", i ha alertat del perill dels "neofalangistes de Ciutadans". Busquets s'ha compromès a dur endavant "un canvi de model territorial i mobilitat" des del Consell de Mallorca i ha parlat del que, afirma, seran també prioritats en la seva tasca, com ara la gestió dels residus.

stats