Política 21/12/2020

Campo manté a la nevera la reforma de la sedició tot i la pressió d'Asens

La Fiscalia ultima l'informe contrari a l'indult per als presos polítics

Ot Serra
2 min
El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, en compareixença a la comissió del Congrés

Madrid“Hi estem treballant”. Aquesta ha sigut la manera com el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, s'ha tret aquest dilluns de sobre la pressió del líder dels comuns, Jaume Asens, per reformar el delicte de sedició al Codi Penal. Una promesa incomplerta, no haver presentat una proposta abans d’acabar el 2020, segons el president d’Unides Podem al Congrés, que ha demanat explicacions al ministre durant la comissió de justícia a la cambra baixa. A la compareixença a petició pròpia de Campo, en canvi, no hi han assistit els tres partits independentistes catalans. Consultats per l’ARA, Esquerra i JxCat han al·legat motius d’agenda.

Ja fa dies que el president de la sala segona del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, va confirmar que els líders independentistes condemnats passaran les festes de Nadal a la presó quan va tombar el tercer grau. I Asens fa dies que fa bandera de l’indult i la reforma de la sedició amb l’objectiu que abans de les eleccions catalanes els presos surtin en llibertat, un escenari que amb el pas de les setmanes es va complicant. Per a Asens, “cada dia que passa és un dia més d’injustícia”, tal com ha afirmat a la comissió parlamentària. “No és seriós [...]. Quants anys necessiten per llegir-se els Codis Penals europeus? Fa un any li vam presentar una proposta. Quant temps necessiten per donar-ne una opinió?”, s'ha queixat el dirigent d’En Comú Podem. Campo s'ha volgut mostrar comprensiu amb les “fixacions” d’Asens, però li ha receptat paciència, adduint que és una mesura de “gran calat” que mereix ser abordada “amb calma”.

Falta de penediment

Si el ministeri no té pressa per avançar en la reforma del Codi Penal, el Suprem tampoc en té amb l’indult. Fa setmanes que l’expedient dels dotze condemnats va arribar a l’alt tribunal, i van passar dies abans que demanés el criteri de la Fiscalia. Fonts del ministeri públic asseguraven la setmana passada que abans de les festes nadalenques haurà enllestit el seu informe contrari a la concessió. “No crec que la nostra oposició sigui una sorpresa”, deien les mateixes fonts. Aquest dilluns El Mundo explica que, entre els arguments, la Fiscalia inclourà la falta de penediment dels presos i la “proporcionalitat de les penes amb la gravetat” dels fets. Després, faltarà que Marchena recopili el criteri de totes les parts i traslladi l’informe al ministeri de Justícia. El govern espanyol tindrà l'última paraula.

Mentrestant, l’independentisme, que veu insuficients tant la via de l'indult com la de la reforma del delicte de sedició, tampoc mostra signes d’excessiva urgència. Tal com va acordar en una iniciativa al Parlament la setmana passada, no serà fins al 15 de març que portarà una llei d’amnistia al Congrés sense possibilitats de prosperar.

stats