Política 31/10/2019

La campanya electoral més curta comença a mig gas

Les formacions polítiques de les Illes han donat aquest dijous el sus a l'esprint final amb vista al 10-N

E. N. / C. T./ M. Ll. / A. T.
6 min
Patricia Gómez, Catalina Cladera, Susanna Moll, Francina Armengol, Cosme Bonet i Mercedes Garrido, a l'acte de campanya del PSIB

PalmaEls partits de les Balears han iniciat la nova campanya electoral, que només tindrà una durada de deu dies, sense un gran desplegament ni de mitjans ni de recursos humans, tot i que els resultats són molt incerts, segons les darreres enquestes publicades, que pinten escenaris molt diversos.

Com ja comença a ser una tradició en el PSIB, els socialistes han començat l'acte amb 20 minuts de retard. Després de penjar les imatges dels candidats a la façana del carrer Miracle, el cap de llista al Congrés, Pere Joan Pons, ha encetat la ronda de parlaments i ha assegurat que, a hores d'ara, "no hi ha cap vot que estigui fet.

Per part seva, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha recordat que exercir el dret a vot "és una obligació i una gran responsabilitat". Armengol ha reiterat que cal tenir "un govern fort i estable" a Espanya per continuar amb un full de ruta progressista i "consolidar les polítiques públiques". Malgrat "el cansament provocat per tres processos electorals en un any", Armengol ha demanat un darrer esforç per "convèncer la gent". "Són moments complexos, però també emocionants", ha sentenciat.

El PP vol aprofitar la "segona oportunitat"

La cap de llista al Congrés pel PP, Marga Prohens, ha dit durant l'acte d'inici de la campanya que el seu partit està preparat per aprofitar la "segona oportunitat" que representen aquestes eleccions per treure Pedro Sánchez de la Moncloa. La candidata ha demanat unitat entorn del Partit Popular per agrupar el vot de la dreta.

"Demanam el vot de la unió davant la discòrdia, demanam el vot de tots i per a tots perquè Pablo Casado vol governar per a tots i és l'únic líder del centredreta que té valors, que té projecte i experiència de gestió", ha assegurat.

Acte d'inici de campanya del PP, a Palma

Per la seva banda, el líder del partit, Biel Company, ha tornat aa criticar Sánchez pel seu tracte cap a les Illes i ha demanat el vot per tenir un govern "amb garanties per poder fer front a la crisi que ens ve". Per acabar, ha destacat que "no ens queda més remei als ciutadans de les Illes Balears que fer un esforç i anar a votar. Que votin pensant que Pedro Sánchez ho ha fet molt malament i que és molt necessari el canvi".

La candidata al Senat, Maria Salom, ha recordat que les Illes trien tres senadors i que dos corresponen al partit més votat i un al segon. Per això ha reclamat als votants de centre que votin amb el cor però també amb el cap pensant en aquest sistema. Salom ha recordat la importància del Senat en un moment de crisi territorial com el que pateix Espanya.

El PP ha fet el seu inici de campanya amb la presentació dels cartells amb Pablo Casado com a figura principal a les portes de la seva seu del carrer Palau Reial de Palma.

Unides Podem exigeix saber amb qui pactarà Pedro Sánchez

Les candidates d'Unides Podem han donat el sus a la campanya a la plaça d'Espanya. La cap de llista al Congrés per les Balears, Antònia Jover, ha exigit a Pedro Sánchez que digui amb qui pactarà després del 10 de novembre. "Ha de dir als votants si pensa pactar amb la dreta o amb les forces progressistes", ha manifestat.

Lucía Muñoz, Antònia Jover i Beni Aguiló, a l'acte d'inici de campanya de Podem

La número 2, Lucía Muñoz, ha destacat que el projecte de Podem "només pot tirar endavant amb la gent". Per part seva, la candidata morada al Senat, Beni Aguiló, ha criticat que "el PSOE ha demostrat que governa per als poderosos".

A l'acte hi han assistit companys de partit, com el president del Govern balear, Juan Pedro Yllanes, i el conseller insular de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano.

Cs, un projecte "per cohesionar Espanya"

La presentació de Ciutadans a Palma ha durat poc menys de cinc minuts. El cap de llista al Congrés de Cs, Joan Mesquida, ha destacat que la seva formació afronta aquesta campanya amb ganes d'oferir als ciutadans "un projecte per cohesionar Espanya i enfortir l'estat del benestar per tenir una millor sanitat, educació i serveis socials". Per Mesquida, és necessari desbloquejar la situació política actual i posar en marxa "una sèrie de reformes que estan pendents a Espanya des de fa 40 anys".

La campanya electoral més curta comença a mig gas

El candidat de Cs al Congrés ha recordat que el seu partit ofereix un decàleg de compromisos per millorar Espanya i que, en cas de no governar i haver de fer una coalició amb el Partit Popular, seran els punts que demanarà que s'apliquin. "Si els votants ens situen a l'oposició, posarem aquestes reformes en primer lloc per desbloquejar la situació política", ha precisat.

La formació taronja ha donat el sus a la campanya a la plaça de la Llotja de Palma amb la presència d'alguns dels militants més destacats, com la diputada al Parlament, Patrícia Guasp. En canvi, no hi era el màxim responsable a les Illes, Marc Pérez Ribas.

Marisa Lucas: "Aspiram almenys a tenir un escó i creiem que és possible"

Les Voltes ha estat l'escenari del sus de campanya de Más País. La cap de llista al Congrés del nou partit polític, Marisa Lucas, ha assegurat que es presenten a aquestes eleccions per "desbloquejar, avançar i millorar la vida de la gent". A més, ha informat que aquest divendres mateix se'n van a Menorca per continuar la campanya i, en els propers dies, es mouran per totes les Illes "per conèixer de primera mà els problemes que té la gent".

Imatge del sus de campanya de Más País, aquest vespre a Ses Voltes

Lucas ha demanat la confiança de "tota aquella gent que vulgui unes illes més verdes, més justes i més feministes". En aquest sentit, la cap de llista de la formació d'Íñigo Errejón ha explicat que els eixos principals de la seva proposta són "l'ecologisme, la justícia social i el feminisme". "Sempre partint de l'ecologia, que vertebra tot el nostre programa, i d'allà partim amb unes iniciatives de transició ecològica i medi ambient", ha afegit.

Quant als resultats electorals, Lucas s'ha mostrat optimista i ha assegurat que faran "tots els esforços per tenir la major força possible". "Aspiram almenys a tenir un escó i creiem que és possible", ha conclòs.

Vox reivindica Espanya com un país que "té més de dos mil anys com a entitat cultural"

Vox ha escollit la plaça del Mercat per iniciar la campanya i l'estàtua d'Antoni Maura com a símbol, figura que no està "prou reconeguda a les Balears", segons el president de la formació a les Balears, Jorge Campos. Per la seva banda, el nou cap de llista pel Congrés, Antonio Salvá, ha declarat que la seva intenció és "continuar amb la normalitat de la història d'Espanya, un país que com a entitat política té cinc segles i com a entitat cultural, més de dos mil anys".

"Hem arribat per enfrontar-nos, amb les nostres paraules, als enemics d'Espanya. És increïble que amb els meus imposts hagin de pagar els pseudoetarres i els amics d'ETA", ha defensat Salvá. El candidat, que substitueix Malena Contestí, ha animat la ciutadania a "discutir de polítics als bars i al carrer" durant aquesta setmana prèvia a les eleccions, perquè "depèn de cadascú continuar amb la identitat política que nom Espanya".

Manuela Cañadas, Jorge Campos i Antoni Salvà a l'acte d'inici de campanya de Vox a Palma.

"A partir d'ara, Espanya sempre", ha exclamat la candidata al Senat per Mallorca del partit d'extrema dreta, Manuela Cañadas, qui ha afirmat que "comença l'hora dels espanyols" i que "s'ha acabat la demagògia de l'esquerra". Cañadas ha apuntat que "no arriba l'extrema dreta, sinó l'extrema necessitat", i que Vox lluitarà "tant pels que voten com pels que no".

MÉS-Esquerra es mou "pels drets d'aquestes illes"

En el sus de campanya de MÉS-Esquerra, que ha tingut lloc a Can Lliro a Manacor, el candidat de la coalició al Congrés, Guillem Balboa, ha assegurat que "ens mou la defensa irrenunciable de la democràcia i dels drets d'aquestes illes" i ha recordat que el PSOE no ha derogat la reforma laboral del PP i que els Ajuntaments segueixen sense poder invertir els seus superàvits. Durant la seva intervenció ha remarcat que només amb la contribució de l'esquerra sobiranista serà possible un govern vertaderament progressista a l'Estat.

Lila Thomàs, cap de llista al Senat per Mallorca, ha insistit en el component feminista de la candidatura. Aspira a arribar al Senat per aturar "l'espiral conservador i centralista, i alhora evitar que tot allò que s'ha fet contra l’independentisme es faci contra les feministes ".

Moment en què els candidats destapen el cartell de campanya.

El número 3 al Congrés, Mateu Matas 'Xurí', ha assegurat que "mentre el PSOE renuncia al federalisme i la plurinacionalitat, l'esquerra sobiranista és la única garantia d'una solució democràtica i acordada" per a Catalunya i per resoldre la qüestió territorial arreu de l'Estat.

MÉS-Esquerra ha qualificat de “vergonyós” que Pedro Sànchez vengui ara a Mallorca a prometre 18 milions d’euros d’ajuda estatal per la torrentada del Llevant, un any després de la tragèdia i en campanya electoral.

stats