Eleccions al Parlament

La Moncloa treu ferro al 51% de vots de l'independentisme i manté que el referèndum és "inconstitucional"

Unides Podem s'abstindrà en la moció d'ERC a favor de l'autodeterminació

2 min
La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, en roda de premsa posterior al consell de ministres

MadridL'independentisme encara ha de consensuar què implica haver obtingut el 51% dels vots en les eleccions de diumenge, però per al govern espanyol no canvia res. La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha tret ferro a l'èxit de les formacions que defensen l'estat propi i ha advertit que el referèndum d'autodeterminació "no està en el marc de la Constitució i la legalitat". "És igual el percentatge que tregui un partit en relació a una qüestió que no és constitucional o legal", ha afirmat en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Calvo ha fet aquestes declaracions el mateix dia que al Congrés es debat una moció presentada per Esquerra a favor de la celebració d'un referèndum. "Som el partit del diàleg i hi transitarem quan es formi el pròxim Govern", ha afirmat aquest dimarts la portaveu del PSOE a la cambra baixa, Adriana Lastra, que ha anunciat que el seu grup votarà en contra de la proposta dels republicans. Aquesta tarda tornarà a evidenciar-se la distància entre el govern espanyol i l'independentisme en relació a aquest assumpte. Fins i tot amb Unides Podem, que ha anunciat que s'abstindrà. En boca del seu president al Congrés, Jaume Asens, "no sembla seriós" que es porti ara aquesta iniciativa a la cambra baixa quan encara no s'ha format un nou Govern a Catalunya ni tampoc hi ha convocada la taula de diàleg.

En aquest sentit, ha defensat que es convoqui ja aquesta taula i ha demanat treballar de manera "discreta" en lloc de buscar titulars. La formació lila defensa el referèndum d'autodeterminació, però no aclareix si en una taula de diàleg entre el govern espanyol i el català es diferenciarien del PSOE i també el presentarien com la solució dialogada al conflicte català. De fet, des de Catalunya, Jéssica Albiach ha admès durant la campanya que el referèndum no és "urgent" i a hores d'ara no hi ha una correlació de forces per tirar-lo endavant. En canvi, Més País i Compromís votaran a favor de la iniciativa dels republicans. El diputat valencià Joan Baldoví ha remarcat que si s'ha pogut celebrar un referèndum a Escòcia i al Canadà, el problema a Catalunya també hauria d'acabar amb una votació a les urnes. En la mateixa línia, el PNB també hi votarà a favor, tal com ha anunciat el seu portaveu, Aitor Esteban.

Les relacions PSOE-ERC

Amb la incògnita sobre com es desenvoluparan les negociacions a Catalunya, la Moncloa ha volgut marcar distàncies amb ERC i manté l'allunyament lògic que s'ha viscut durant la campanya. Quan li han preguntat per com estan les relacions amb els republicans un cop ja ha passat el 14-F, Calvo ha assegurat que "serà el PSC, com a guanyador, qui establirà les línies de treball amb ERC, el segon partit en vots de les eleccions". La vicepresidenta espanyola s'ha limitat a subratllar el seu interès perquè es mantinguin les "relacions lleials entre el govern de l'Estat i el català".

Calvo tampoc ha volgut fer cap gest en relació als indults dels presos polítics. "S'estan tramitant", s'ha limitat a respondre quan se li ha preguntat sobre el procediment, que actualment està en mans de l'Advocacia de l'Estat. Amb tot, la setmana passada va sol·licitar al Tribunal Suprem que demani al Tribunal de Comptes si els condemnats han satisfet les quantitats econòmiques malversades abans de posicionar-se sobre la concessió dels indults.

stats