Política 21/02/2018

Brussel·les considera "positiva" la llei del Govern balear contra el canvi climàtic

Una de les seves principals propostes és prohibir l'entrada de cotxes dièsel a l'Arxipèlag a partir de 2025 i de gasolina en 2035

Efe
2 min
La reducció de les reserves d'aigua serà un dels efectes més visibles del canvi climàtic a Balears.

PalmaEl conseller de Territori, Energia i Mobilitat del Govern de Balears, Marc Pons, va explicar aquest dimarts que el comissari d'Acció pel Clima, Miguel Arias Cañete, va fer una valoració "positiva" de la Llei balear de canvi climàtic, ja que està en línia amb els objectius marcats per la Unió Europea (UE).

"La valoració del comissari -del pla- ha estat positiva, entre altres qüestions perquè la UE s'ha marcat aquest mateix objectiu: la descarbonització de l'economia europea per al 2050", va dir Pons en declaracions als mitjans després de la reunió amb el comissari.

Pons va indicar que la UE veu amb bons ulls el pla del Govern balear perquè desitja que els territoris insulars siguin "punta de llança" per aconseguir la transició energètica i que "es comparteixen objectius i formes".

El pla va ser presentat el passat 15 de febrer i una de les principals propostes és prohibir l'entrada de cotxes dièsel a l'Arxipèlag a partir de 2025 i de benzina el 2035, una mesura que no afectarà les motocicletes, turismes i furgonetes que ja circulen a les Illes.

"Hi ha ciutats europees que ja han posat aquesta limitació, com París, on els dièsel ja no poden circular", va recordar Pons, qui va afegir que el comissari "no qüestionarà" aquest tipus de decisions que són d'àmbit municipal o autonòmic.

A més, la llei preveu que les flotes de vehicles de lloguer n'incorporin d'elèctrics a partir de 2020 en una proporció que anirà des d'un 2% enguany fins al cent per cent el 2035.

En aquest sentit, Pons va assegurar que Cañete es va referir a les línies d'ajuda europees específiques per construir la infraestructura necessària per als cotxes elèctrics, com a punts de càrrega.

stats